Schilderijen maken met verf en lucht

23-10-2014 door: Redactie
De bijzondere hobby van Sarah Putker (34) uit Grubbenvorst ontstond toen ze er tijdens haar werk voor het eerst mee te maken kreeg. Haar interesse was gewekt en al snel volgde ze een cursus tot airbrush-artiest.
maskTop
Schilderijen maken met verf en lucht
maskBottom

De compressor en pen, waarmee Sarah haar airbrush-kunst maakt, staan op het tafeltje voor haar. Via een pen met verf en lucht spuit ze kleur op een doek. De techniek is zo precies dat foto’s tot op de details nagemaakt kunnen worden. Sarah begon in 2012 met het volgen van verschillende workshops bij haar leraar Kimmae.
“Ik vind het zo ontzettend leuk om te doen”, zegt ze enthousiast.

De airbrush-techniek is over komen waaien vanuit de Verenigde Staten. Putker maakte voor het eerst kennis met deze kunstvorm tijdens haar opleiding postmortale zorg. “Voor die opleiding moest ik mensen die bijvoorbeeld brandwonden hadden, weer mooi opmaken. Als mensen zo beschadigd zijn, kun je het niet meer altijd repareren met make-up en dan is airbrush een oplossing.”

Het heeft Putker ongeveer een half jaar gekost voordat ze de techniek van het airbrushen helemaal onder controle had. “Iedereen kan het, maar in het begin krijg je niet alle lijntjes op de juiste plek.” Nu maakt ze als artiest schilderijen op doek. “Ik vind het ’t leukst om dieren op doek te spuiten, maar ik maak ook vaker portretten van mensen die overleden zijn”, stelt ze.

Putker werkt meestal vanuit de losse pols. “Ik gebruik bijna nooit mallen. Ik werk op gevoel. Als ik een schilderij maak, wil ik het gevoel of karakter van iemand het liefst in het eindresultaat terug zien.” Binnenkort mag ze de motor van haar vader bespuiten. “Ik loop er niet zo mee te koop dat ik dit doe, maar het zou wel leuk zijn als m’n vader gaat toeren en onderweg complimenten krijgt voor mijn werk.”

Naast Sarah zijn er in de gemeente Horst aan de Maas maar weinigen die dezelfde hobby hebben. “Het is een best prijzige hobby, maar ik wilde mijn creativiteit ergens in kwijt kunnen.” Sarah volgt momenteel de opleiding grafisch ontwerper om nog creatiever te worden. “Uiteindelijk wil ik de laadklep van mijn paardentrailer wel bespuiten alsof het paard erin staat”, lacht ze.

Een droom van Sarah is om in een pretpark te mogen werken als airbrush-artiest.

“Ik zie het werken met de airbrush als een hobby, maar ik zou er in de toekomst ook wel mijn brood mee willen verdienen. Als ik bijvoorbeeld attracties mag bespuiten of de aankleding van een pretpark zoals Toverland mag doen, dat zou toch heel komisch zijn”, besluit ze.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie