Bewustwording van elektronisch afval

21-6-2018 door: Redactie
De E-Waste Race, waarbij basisscholen zoveel mogelijk afgedankte elektronische apparten inzamelden, kwam vrijdag 15 juni ten einde. Bassischool de Kroevert uit Kronenberg, openbare basisschool De Samensprong uit Grubbenvorst en openbare jenaplan basisschool De Krullervaar uit Sevenum deden hier aan mee. Winnaar was echter de St. Jan Baptist school uit Veldhoven.

De St. Jan Baptist kwam als winnaar uit de bus, waarbij ze 3777 items verzamelden met 18 deelnemers. Dit was goed voor een puntenaantal 3869. De Kroevert eindigde op de zesde plaats met 21 deelnemers, verzamelde 1730 items met een score van 1415. De Samensprong uit Grubbenvorst verzamelde met 26 deelnemers 860 items, wat goed was voor een score van 637. De Krullevaar haalde met 19 deelnemers 323 items binnen, waarmee een score behaald werd van 350. In totaal deden er tien scholen mee uit de gemeenten Veldhoven, Venray, Peel en Maas en Horst aan de Maas.

In de puntenverdeling werd er niet gekeken naar het totaalgewicht dat er opgehaald werd, maar naar wat er allemaal opgehaald werd. Zoals Nando Zwambag, projectmanager van de E-Waste Race, dit met de start van het project uitlegde: “De punten worden verdeeld op basis van de hoeveelheid verschillende grondstoffen die in de apparatuur zit; hoe waardevol een item is. In een smartphone zitten ruim 37 grondstoffen en dat levert zodoende meer punten op ten opzichte van een speelgoedautootje dat alleen stroom nodig heeft om te rijden.” Ook werd er gekeken naar het gemiddelde per persoon, om er zo voor te zorgen dat een groep van 40 kinderen net zoveel kans maakte als een groep van 12 kinderen.

Coördinator Roy Verbeek vanuit de Samensprong uit Grubbenvorst omschrijft het verloop van de race als “heel goed”. Verbeek: “De kinderen waren heel enthousiast en ze hebben hun best gedaan om zo veel mogelijk te verzamelen. Ook vanuit het dorp hebben de inwoners zelf veel aangeleverd. We hadden alleen de ‘pech’ dat we tussendoor een schoolkamp hadden, waardoor het even wat lastiger werd om in te zamelen.” Hij geeft ook aan dat het voor de kinderen ook een hele leerzame ervaring was. “Met alle oude apparaten die er ingezameld zijn, werd het toch een soort van geschiedenisles. Veel oude televisies, radio’s, grammofoonplaten, maar ook de eerste mobiele telefoons uit de jaren 90.” De kinderen hebben alles zelf gedaan en georganiseerd. Verbeek heeft maar een klein beetje aan te hoeven sturen. “Ze hebben zelf flyers ontworpen, waarmee ze bij winkels in het dorp langs zijn geweest. Via de website konden ze alles zelf bijhouden en de tussenstand checken. Het ging ze allemaal gemakkelijk af.”

Ook Evelien Rongen van De Kroevert uit Kronenberg geeft aan dat de kinderen enthousiast waren en actief apparaten verzameld hebben. “Ik heb er relatief weinig werk aan gehad, ze hebben alles zelf gedaan”, laat ze weten “Iedere morgen keken we even naar de tussenstand, wat telkens weer motiveerde om de andere scholen in te halen. De kinderen hebben ontzettend veel meegenomen en zijn bij ouders, grootouders, familie, buren langs geweest. Ze wilden heel graag winnen.” Gewonnen hebben ze niet, maar ze hebben wel een oorkonde ontvangen die nu in de klas hangt, waarop staat dat ze hebben meegedaan. “Ze hebben vooral veel kabels verzameld, maar ook heel veel telefoons, zelfs een oude huistelefoon met kabel. Ook als er ‘per ongeluk’ een grote televisie bij zat, die niet in de kliko paste, zorgden de kinderen ervoor dat de gemeente deze alsnog kwam ophalen.” Volgens Rongen heeft de E-waste Race een hoop bijgedragen aan de bewustwording van hoeveel van dit kleine afval er toch nog rondzwerft in huis. “Niet alleen bij de leerlingen, maar ook bij de mensen waar het opgehaald is. De race was echt zinvol als je kijkt naar hoeveel dat ze hebben opgehaald.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie