'Op deze manier willen we van elkaar proeven'

17-5-2018 door: Redactie
Fanfare Vriendenkring Swolgen en Muziekvereniging Tienray slaan voor een promsconcert op zaterdag 30 juni de handen ineen. Dit concert vindt plaats in Stal De Leygraaf in Swolgen en is voor beide partijen een manier om ‘van elkaar te proeven’, zoals Eric Ambrosius, secretaris van Fanfare Vriendenking Swolgen dat aangeeft.
maskTop
'Op deze manier willen we van elkaar proeven'
maskBottom

Het initiatief ligt bij de fanfare in Swolgen. In 2011 en 2013 organiseerden zij al een promsconcert onder de naam MUSIC, dat staat voor Music Unlimited Swolgen in Concert. Voor de samenwerking met Tienray zijn hier de letters ST aan toegevoegd. “In 2011 hebben wij een promsconcert georganiseerd ter ere van het jubileum dat we toen vierden”, vertelt Eric. “Dit is toen zo goed bevallen dat we dat in 2013 nog een keer opgezet hebben. Beiden waren een groot succes. Daarna kregen we helaas te maken met een teruglopend ledenaantal waardoor we een nieuw promsconcert een paar jaar hebben moeten uitstellen.” Deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat ze vervolgens de samenwerking met Muziekvereniging Tienray opzochten. “Met de fanfare van Swolgen alleen zijn we nog met te weinig om een promsconcert op te zetten. Een samenwerking met Tienray is eigenlijk is dat niet meer dan logisch.”

De twee dorpen doen al heel veel samen: de basisscholen zijn samengegaan, de voetbalclubs zijn gefuseerd tot één club met de naam Sporting ST. Daarnaast hebben ze de jeugdopleiding van beide fanfares al bij elkaar gebracht. “Met dit promsconcert willen we van elkaar proeven”, geeft Eric aan. “Het is afwachten wat hierna komt, maar iedereen is in ieder geval nu al zeer enthousiast over de samenwerking.” Joyce Hovens, spelend lid van Muziekvereniging Tienray vertelt dan ook dat het niet veel moeite kostte om de leden over te halen hier aan mee te doen. “We hadden er in eerste instantie zelf niet aan gedacht om een promsconcert te organiseren”, vertelt ze. “In 2012 hebben we er wel eens samen één georganiseerd met Melderslo en dat was leuk. Maar het op eigen houtje organiseren van een promsconcert kregen we gewoon niet voor elkaar; we zouden niet weten waar we moeten beginnen. Gelukkig kunnen we nu dan hierin ook meeliften op het draaiboek van Swolgen”, lacht ze.

Ze zijn dan ook allebei te spreken over de samenwerking. Eric: “In de commissie zitten van iedere fanfare evenveel leden, dus niemand heeft de overhand. Daarnaast houden we ook ruimte voor eigen inbreng, waarbij ook verschillende dansers en andere muzikanten uit Tienray en Swolgen mee doen.” Joyce: “Aan onze kant is iedereen ontzetten enthousiast en positief.” Volgens Eric is dat ook belangrijk voor een promsconcert. “Uiteindelijk draag je dit enthousiasme over op het publiek en dat is waar we het op zo’n avond uiteindelijk ook voor doen”, voegt hij hier aan toe. “De hoofdmoot is dat we samen een ontzettend mooi concert neerzetten.” De insteek van een promsconcert is ook dat de fanfare op een andere manier gepresenteerd wordt. “De bedoeling is ook om een levendig concert neer te zetten, waarbij het publiek volop mee kan hossen. Mensen komen niet om te zitten en naar een fanfare te luisteren; ze kunnen rondlopen, een biertje pakken, mee dansen, meezingen.” Joyce licht al een tipje van de sluier op wat betreft genres die aan bod komen: “Het is echt heel breed, er komen moderne popsongs voorbij, maar ook regionale nummers en smartlappen. Hoe dan ook stuk voor stuk knallende nummers.”

Het blijft echter niet alleen bij fanfaremuziek. Eric: “Zo hebben we verschillende dansers van eigen bodem die hier aan meedoen en ook allemaal verweven zijn met de muziek. Daarnaast wordt de fanfare ondersteund door een combo met moderne instrumenten: gitaar, bas, keyboards en drums en ook zang. Er doet heel veel jeugd mee, net als een slagwerkgroep. Het belooft een spectaculaire avond te worden op een bijzondere locatie.” Voor de locatie zijn ze benaderd door René Poels van Manege Stal de Leygraaf in Swolgen. Eric: “Nadat we in 2011 een afgeladen volle kermistent hadden met het promsconcert, bood René zelf aan om het de volgende keer bij hem in de manege te doen. Daar hebben we in 2013 al gebruik van gemaakt. En ook na deze editie was de familie Poels meteen enthousiast en stelde zij weer de manege ter beschikking. Het mooie aan die locatie is dat je van binnen niet meer kunt zien dat het een manege is, zodra wij het ingericht hebben voor het concert.” Of ze daarna nog meer samen zullen doen? Joyce: “Wie weet, maar vooralsnog kijken we uit naar deze avond.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie