Zonder recreatiebad hoef ik geen nieuw zwembad

9-8-2017 door: Redactie
Uit marktonderzoek uitgevoerd in opdracht van gemeente Horst aan de Maas blijkt dat het binnen het beschikbare budget voor een nieuw zwembad niet mogelijk is om daar een extra recreatiebad aan toe te voegen. Het was de wens van onder andere comité ’t Zwembad mot Bliêve en zwemvereniging HZPC dat er zowel een wedstrijdbad als een recreatiebad met bubbelbad, glijbaan en speeltoestellen zou komen, maar dat gaat dus niet door. Wel komt er wellicht een gedeelte van het zwembad met beweegbare bodem, zodat er wel bijvoorbeeld peuter- en zwangerschapsgym kan worden georganiseerd en kan er nog steeds recreatief worden gezwommen.

Bezoekers van het oude zwembad De Berkel zijn niet blij met het nieuws, blijkt op Facebook. “Wij zullen het nieuwe bad niet aantrekkelijk vinden”, reageert iemand. “Mijn zoontje wil juist naar De Berkel vanwege de blauwe glijbaan en de bubbels.” “Dan maar geen nieuw bad”, zegt iemand anders. “Een recreatiebad met goede en leuke voorzieningen voor de kinderen moet de basis blijven.” Deze mensen geven aan dat er voor hen geen nieuw zwembad hoeft te komen als daar geen apart recreatiebad bij hoort. In dat geval houden zij liever gewoon het oude De Berkel.

Aan de andere kant zijn er ook andere recreatiebaden in de gemeente waar ouders met kinderen gebruik van kunnen maken als zij graag een glijbaan en speeltoestellen willen. Het zwembad van De Schatberg in Sevenum en van de
recreatieparken in America hebben wel dit soort faciliteiten en zijn nog steeds dichtbij. Ook heeft wethouder Van Rensch aangegeven dat er in het nieuw te bouwen bad ouders nog gewoon met hun kinderen een middagje kunnen komen zwemmen. Er is dan misschien geen vaste glijbaan, maar er zijn ook oplossingen als een opblaasbare glijbaan om dit te vervangen. En al met al wordt het nieuwe bad natuurlijk een stuk moderner toegankelijker dan De Berkel, dat heeft ook z’n voordelen.

Zonder recreatiebad hoef ik geen nieuw zwembad, wat vindt u?

Bespreking
Dat was de stelling van twee weken geleden. We kregen veel uitgesproken reacties binnen op onze Facebook-pagina. Van de stemmers was 68 procent het eens met de stelling: een zwembad zonder recreatiebad is voor hen geen optie.

Joyce van Biljouw uit Horst reageert: “Het huidige zwembad is voor veel gezinnen perfect. Een nieuw bad zonder enig recreatiebad zal voor veel mensen niet meer interessant zijn. Mooi was ook geweest om te zoeken naar een oplossing met buitenzwembad zodat de jeugd hier in de zomer ook plezier zou kunnen hebben, zoals in Walbeck en Reuver.” Charles Santino Heijnen uit Horst noemt het voorstel een domme zet. “Ga maar lekker verlies draaien! We gaan puur voor de glijbaan, de matten, de emmers en de bubbels.” Ook Inge Baltussen uit Sevenum ziet haar zwemmomenten verdwijnen zonder recreatiebad. “Nou, dan voor ons geen zwemmen meer met de kleine, vindt met een baby Loohorst en Meerdal veel te duur! Hoeft geen luxe te zijn maar iets waar de allerkleinsten met pap en mam kunnen gaan zwemmen erg fijn. Dat maakt de opstap naar diplomazwemmen ook kleiner.”

Daarentegen vond 32 procent van de stemmers het niet nodig om een recreatiebad in een nieuw zwembad te hebben. Anna Rose uit Meerlo is blij met een zwembad op een goed bereikbare plaats. “Er zal vast een passende oplossing komen voor recreatie. Een apart speelbad en wellness, dat toch leuk bij het hotel en Aardbeienland.” Anita Wagenaar uit Horst sluit zich bij haar aan. “Een nieuw mooi zwembad, wat goed bereikbaar is en parkeerfaciliteiten heeft, is juist goed voor Horst. Een modern zwembad met beweegbare bodem heeft tal van recreatiemogelijkheden. Om geen afstand te doen van De Berkel om de blauwe glijbaan en de bubbels, is mijn inziens te kort door de bocht. Ook denk ik dat het voor de omwonenden van De Berkel wel prettig zal zijn zonder al dat parkeer-verkeer bij hun voor de deur.”

Er is ook ongeloof dat een nieuw recreatiebad geen optie zou kunnen zijn. Zo stelt Marie Louise Nagtzaam-Backus uit Horst: “Ik kan me niet voorstellen dat het niet mogelijk is. Een nieuw bad zonder recreatiebad? Voor wie wordt dat bad dan gebouwd, alleen voor de zwemvereniging? Onze zoon is lid van de zwemvereniging en ik weet dat een nieuw bad heel hard nodig is. Maar er zwemmen meer mensen in en rondom Horst.” Jan Timmermans uit Horst heeft een oplossing: “Het oordeel van zogenaamde marktpartijen alleen is niet zaligmakend. Ofwel verhoog het beschikbare budget enigszins. Afslag 10 wordt een soort regiovoorziening en in die zin mag ook de provincie wel wat bijdragen aan een totaalbad met wedstrijdgedeelte plus bad met recreatiefunctie.”

De hoop van de mensen die het recreatiebad gaan missen, is nu gevestigd op de gemeenteraad. Roel van den Bekerom uit Horst: “Als de gemeenteraad ballen heeft, zet ze een streep door dit alternatief. Wie beweert dat ook dit bad alle doelgroepen bedient, houdt zichzelf en alle andere betrokkenen voor de gek. Dat is wat wethouder Ger van Rensch doet.” Diane Peeters uit Horst sluit zich bij hem aan: “Wat ontzettend jammer voor de gezinnen die daar in het weekend heel wat leuke uurtjes plezier hadden. Hopelijk beslist de raad anders.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie