Politie zoekt contact met bewoners

8-2-2018 door: Redactie
In een samenwerking met de gemeente Peel & Maas, gaat de politie van de gemeente Horst aan de Maas het contact met de mensen op straat opzoeken. Dit met als doel om zo te achterhalen wat er speelt in de gemeenschap.
maskTop
Politie zoekt contact met bewoners
maskBottom

Dit project, onder de noemer ‘Dorp van de Maand’, is een initiatief van het politieteam Horst/Peel en Maas. De politie zoekt de samenwerking met de gemeentes, in dit geval dus Horst aan de Maas. Iedere maand worden enkele dorpen centraal gesteld. De insteek hiervan is dat de politie het contact met de burgers zelf opzoekt, om zo te achterhalen wat er speelt. Zo waren Kessel, Kessel-Eik en Helden in januari Dorp van de Maand. In de buurgemeente werd er bijvoorbeeld in Helden een buurtborrel georganiseerd, waarbij burgers de mogelijkheid kregen om ongenoegen en tips door te geven. De invulling is per plaats verschillend, maar het idee is overal hetzelfde. In de maand februari staan Sevenum, Kronenberg en Evertsoord centraal. “Ieder dorp is anders en vergt zodoende ook een andere aanpak. In een klein dorp als Evertsoord zullen we tegen andere dingen aanlopen als bijvoorbeeld Sevenum”, vertelt wijkagent van Sevenum, Jaap Wiendels. Samen met zijn collega Nicol Claessens maken zij hun rondes door Sevenum en gaan gesprekken aan met de mensen op straat. Ook bellen zij aan bij woningen. “We gaan niet letterlijk van huis naar huis, maar kiezen ervoor een onderscheid te maken in het soort woning. Een rijtjeshuis, een villa, een appartement, zodat we een divers beeld krijgen van wat er speelt. Op deze manier kunnen we er eens rustig met de burgers aan de keukentafel over praten”, aldus Wiendels.

“Verder bezoeken we evenementen bezoeken waar we meerdere mensen tegelijk tegen komen, zoals de Weekmarkt in Sevenum. We gaan mensen actief benaderen, zowel overdag als in de avond. Wat heeft de burger te melden? We gaan doen waar de burger om vraagt en meteen aan de slag met wat we aan informatie terugkrijgen”, vervolgt Wiendels. Adviseur van openbare en veiligheid van de gemeente Horst aan de Maas, Susanne Vercoulen, zal het tweetal vergezellen tijdens de rondgangen, zodat er van de meldingen meteen werk gemaakt kan worden.

“Het gaat voor ons om het totaalplaatje. De mensen zijn uiteindelijk toch de oren en ogen van de wijk. We willen er voor zorgen dat de mensen een gezicht bij de wijkagenten krijgen en dat de lijnen kort zijn. Uiteindelijk streven we er naar om de rollen om te draaien, en dat de drempel lager is om een melding bij ons te doen”, vertelt Claessens. “Zo merkten we bijvoorbeeld dat er goed gereageerd werd op de berichten die we op Facebook plaatsen. We zijn blij met iedere melding die we krijgen, want daar kunnen we tenminste iets mee. Er speelt meer dan we te horen krijgen, en zodoende is het belangrijk dat we die communicatielijnen kort houden.” “We willen overigens benadrukken dat dit niet ten koste zal gaan van andere dorpen in de gemeente. Als er ergens een noodgeval is, krijg dat voorrang uiteraard”, voegt Wiendels hier aan toe. “Daarnaast trekken we er niet gepland tijd voor uit, maar zal het meer gebeuren tijdens bijvoorbeeld patrouilles. Dat kan op ieder moment van de dag zijn.” Op donderdag 1 februari trokken Wiendels en Claessens in de middag door de straten van Sevenum. Ze zijn bij mensen thuis geweest, spraken mensen op straat aan, hebben een bezoekje gebracht aan het winkelcentrum bij Jan Linders. Wiendels: “Er kwam veel ter sprake, maar bovenal was het goed gesteld met de mensen in Sevenum. Uit de gesprekken kwamen de verwachte problemen naar boven, zoals hangjeugd, parkeergelegenheid, te hard rijdend verkeer en vuurwerkoverlast. Nu is het aan ons om de balans op te maken en hier structureel met een oplossing voor te komen. Wordt er daadwerkelijk te hard gereden op die weg waarover geklaagd wordt, of lijkt dat maar zo en ligt het aan de weginrichting? Nu zouden we hier wel met een snelheidscontrole kunnen gaan staan en boetes uitschrijven, maar uiteindelijk hebben we er meer aan om dan met de gemeente om de tafel te gaan zitten en dit probleem aan te pakken.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie