Pilot vervoer verwarde personen gemeenten

15-3-2018 door: Redactie
De politie stopt in april met het vervoeren van verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd of op een andere manier gevaarlijk zijn. Gemeente Venray wordt kartrekker van de 33 Limburgse gemeentes, waaronder Horst aan de Maas, die willen starten met een pilot voor passend vervoer van verwarde personen.

Op dit moment zijn de politie en de ambulance vaak betrokken bij mensen met verward gedrag, voordat zij beoordeeld kunnen worden door een crisisdienst, stelt burgemeester Hans Gilissen van gemeente Venray. “Zij moeten deze verwarde personen vaak naar een locatie vervoeren waar een psychiater hen komt beoordelen. Eerst was dan in Venlo, maar sinds kort is daar een speciale ophaalkamer voor bij Vincent van Gogh.” De politie heeft laten weten het vervoer van verwarde personen niet meer aan te kunnen. Gilissen: “Vaak zijn er twee personen een halve dag bezig met zo’n geval. Al die tijd kan er ook geen surveillance gereden worden.”

Gemeente Venray neemt het voortouw in het aanvragen van subsidie bij het Rijk voor de pilot met alternatief vervoer. Met de subsidie kan er in Noord-Limburg een proef gestart worden met het inzetten van de GGZ Vervoersdienst voor vierhonderd ritten over de periode van één jaar. Verwarde personen worden in een regulier busje vervoerd, in aanwezigheid van twee specialisten. Politie en ambulance hoeven dan niet meer betrokken te worden bij incidenten met verwarde personen waar geen strafbare feiten of lichamelijk letsel bij komt kijken. De vervoersdienst van GGZ vervoert de betreffende persoon naar de ophaalkamer in Vincent van Gogh en daarna eventueel naar huis of naar een opvanglocatie.

Wethouder Birgit op de Laak: “We ondersteunen de start van de pilot voor Limburg. Bestuurders vanuit veiligheid en zorg trekken samen op om tot de beste oplossing te komen.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie