Passiespelen in Tegelen

15-4-2010 door: Redactie
Op zondag 16 mei vindt in Tegelen een uitvoering van de Passiespelen plaats. Er zullen in de voorstellingen maar liefst twaalf leden van Toneelvereniging Setovera uit Sevenum acte de présence geven. De voorstelling van zondag is de eerste in een reeks van 23 uitvoeringen van de Passiespelen die plaatsvinden in Openlucht theater De Doolhof in Tegelen.

Van alle kerkdorpen uit onze gemeente levert alleen Setovera spelers voor de Passiespelen. Dat lijkt op het eerste oog vreemd, maar is verklaarbaar. De uit Tegelen afkomstige Pierre Driessen was als regisseur vele jaren werkzaam bij Setovera. Hij speelde en regisseerde ook de Passiespelen. Ook dit jaar speelt Pierre weer mee. Hij vertolkt de rol van Annas, een van de hogepriesters. Driessen polste lang geleden al de belangstelling bij de leden van Setovera. Zo vervulden Hans Vorstermans en Eric Snel in eerdere edities al de prominente rol van Jezus.

Marcel Camps maakt sinds vijf jaar deel uit van wat hij noemt 'de Passiespelfamilie'. Tijdens de vorige editie in 2005 speelde hij de rol van Johannes. In 2008 deed hij auditie voor de uitvoeringen in 2010 en kreeg de rol van de door Rome aangestelde landvoogd Pontius Pilatus toebedeeld. "In deze rol moet ik vooral de vertwijfeling en de innerlijke strijd tot uiting brengen. Het volk mort en Pontius Pilatus heeft het alleenrecht om de doodstraf op te leggen. De landvoogd verkeert in grote tweestrijd en legt de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij het volk neer. Het grootste aandeel van mijn spel bevindt zich in het gedeelte na de pauze. Dan spelen prachtige massa scènes waarin Pontius Pilatus het op moet nemen tegen het roerige volk," aldus Mario. Hoewel Marjo Dorssers een kleinere rol als Gemma, een vrouw uit het volk speelt, vindt ook zij hierin genoeg uitdaging. Marjo: "Gemma is een vrouw die samen met andere vrouwen gesprekken voert. 'Wie is die Jezus eigenlijk? Hoe moeten we hem inschatten?' Die twijfel zorgt voor wisselende stemmingen die je met je lichaam en met je tekst moet tonen."

Deelnemen aan een massaspektakel. Een jaar lang wekelijks repeteren, in de eindfase zelfs twee keer per week. Hoe rijmen beide spelers deze inspanningen met werk en gezin? Marjo: "Het grappige is dat mijn dochter Lydia (16), nadat we met ons gezin in 2005 de Passiespelen had bezocht, zei dat ze graag mee zou spelen bij een volgende gelegenheid. Ik zei dat ik me dan ook op zou geven, want er moest toch iemand zijn om haar naar Tegelen te vervoeren. Nadat ook ik auditie had gedaan, kreeg ik de rol van Gemma. Mijn dochter en ik spelen dus allebei mee. En wat die inspanningen betreft: als toneel je hobby is, dan heb je daar best veel voor over."
Voor Marcel geldt ongeveer hetzelfde. Zijn vriendin Layla speelt een figurantenrol in het volk, dus het stel hoeft elkaar niet echt te missen.
Wie denkt dat alle inzet alleen maar energie kost, die heeft het mis. Beide spelers reppen in lyrische bewoordingen over regisseur Cees Rullens. "Hij heeft duidelijke ideeën die ook werkelijkheid worden. Cees kan alle spelers enorm motiveren zodat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Dat geeft een gigantische energieboost. Er waart echt een positief virus rond in Tegelen," zegt Marcel.
Marjo vult aan: "Rullens heeft er vanaf het begin op gehamerd dat we deze productie samen maken. Als je nu ziet hoe de groep van zo'n vijftig vaste spelers met elkaar omgaat. Dat pakt elkaar vast, kust etc. Het is net een echte familie geworden."

Vanaf 16 mei tot en met 12 september zijn de weekenden van Marjo, Marcel en de andere spelers van Setovera gevuld. Geen verre vliegvakanties naar andere continenten. Maar dat vormt geen bezwaar. Marjo Dorssers en haar gezin pendelen tijdens de zomerweken tussen de Veluwe en Tegelen en Marcel en vriendin Layla gaan ter ontspanning enkele dagen naar Oostenrijk. Beiden staan te popelen om te beginnen aan de reeks uitvoeringen.
"We zijn samen een geweldige productie aan het maken. Ik verheug me er gigantisch op. De spanning en concentratie en daarna de ontlading," aldus Marjo. Marcel vult aan: "Deze theatervoorstelling vertelt het verhaal dat onze Westerse cultuur uiteindelijk heeft gevormd. Maar het religieuze aspect daargelaten, ik denk dat deze productie iedereen zal aanspreken. Elementen als goed en kwaad, recht en onrecht... ze houden ieder mens een spiegel voor en zetten aan tot nadenken."
Voor meer informatie en voor reservering van kaarten kan men terecht op
www.passiespelen.nl

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie