‘Passie wordt doorgegeven van ouders op kinderen’

31-8-2017 door: Redactie
Steeds minder jongeren kiezen voor het boerenbestaan, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2016 hadden in Horst aan de Maas slechts zeventien personen onder de 35 jaar een eigen agrarisch bedrijf. Hay (26) en Wiek (19) de Kleijne uit America werken beide in het boerenbedrijf van hun ouders. Zij merken dat de leeftijdsgenoten om hen heen toch wel interesse hebben in het boerenleven.
maskTop
‘Passie wordt doorgegeven van ouders op kinderen’
maskBottom

Voor Hay is de agrarische sector altijd al een passie geweest. Beide jongens maken deel uit van het bedrijf van hun ouders, waar Hay mede-eigenaar is en Wiek helpt waar nodig. Hoewel Hay een jonge boer is met een bedrijf, valt hij niet onder de definitie van jonge boer door het CBS, omdat hij mede-eigenaar is en niet alleen eigenaar. Ook Wiek, die uiteindelijk mede-eigenaar van het bedrijf wil worden, valt niet onder die definitie. Zij vragen zich daarom af of het wel echt zo slecht gesteld is met de jonge boeren in Horst aan de Maas. “Om ons heen zien we veel leeftijdsgenoten die zich klaarmaken om het bedrijf van hun ouders over te nemen”, vertelt Hay. “Het over­nemen van een bedrijf is echter makkelijk gezegd dan gedaan, daar wordt vaak geen rekening mee gehouden.” Wiek vult aan: “Vanwege de grootte van bedrijven draait een overname ook om lastige financiële omstandigheden. Daarom wordt die zoveel mogelijk uitgesteld. Er zijn genoeg jongeren die al op jonge leeftijd de taken van hun ouders overnemen, maar waar vanwege de bureaucratie het bedrijf toch op naam van de ouders laten staan.”

Het klopt volgens de jongens wel dat er minder jongeren zijn die ­interesse tonen in de agrarische wereld. “Het boerenleven wordt in de media gestigmatiseerd. Het wordt onaantrekkelijk gemaakt voor jongeren door beelden op te roepen dat het hard werken is, aanpoten, slecht voor het milieu, dat alles een massa-industrie is en dat we alleen buiten op het land werken. Maar dit is niet zo. Een boer is tegenwoordig een manusje-van-alles. We doen de boekhouding, moeten ons personeel managen, onze producten controleren en waar nodig bij schieten op het land. Het is hard werken, maar je krijgt er een enorme vrijheid en onafhankelijkheid voor terug. Elke dag is anders”, aldus Hay. “Het is wel een feit dat de passie voor de agrarische sector vaak door wordt gegeven van ouders op kinderen. Hoewel niet ieder kind hier gevoelig voor is, zien we in onze omgeving wel dat de meeste leeftijdsgenoten in de agrarische sector ook familie hebben die werkzaam zijn als boer”, brengt Wiek in.

Hay: “Er zijn nog veel jongeren die geïnteresseerd zijn in de agrarische sector, maar de negativiteit die rond de sector hangt kan afstotend werken. We worden door activisten gezien als massaproductiebedrijven, maar dat is wat de maatschappij van de agrarische sector gemaakt heeft. We moeten massaproduceren omdat we anders niet voldoen aan de vraag en dat geldt voor elk boerenbedrijf in Nederland. Daarnaast zijn veel boeren duurzaam bezig, maar wordt daar amper aandacht aan besteed.” Wiek gaat verder: “Ik denk persoonlijk dat als we iets meer respect zouden krijgen vanuit de maatschappij voor het harde werk dat we verrichten, ook veel meer jongeren hun interesse in het boerenleven zouden omzetten in toekomstperspectief.”

Dat het voor jongeren moeilijk is om een bedrijf over te nemen, stelt ook het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt. “Een overnamefase duurt meestal lang. Een periode van 10 jaar is geen uitzondering”, aldus een woordvoerster van het LAJK. “Het is zeer uitzonderlijk dat iemand voor zijn 25e of 30e een bedrijf al volledig heeft overgenomen. Toch is er nog zeker interesse in de agrarische sector. Het LAJK telt zon zeshonderd leden, dat zijn allemaal jongeren met een passie voor de agrarische sector.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie