Pakistaanse vredesprijs voor Marijn Poels

25-8-2011 door: Redactie
Filmmaker Marijn Poels uit Swolgen heeft op 20 augustus The Voice of Peace-onderscheiding gekregen in de Pakistaanse stad Lahore. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die zich in Pakistan inzetten tegen terrorisme en geweld en opkomen voor de rechten van de mens.
maskTop
Pakistaanse vredesprijs voor Marijn Poels
maskBottom

Poels reisde voor zijn documentaire af naar de hoofdstad Islamabad in Pakistan. Hij filmde daar vorige week het verhaal van voormalig vluchteling Sylvester Bhatti. Sylvester Bhatti woont nu in Nederland. Gedurende twee dagen van de reis werd Poels begeleid door de Pakistaanse uitvoerend directeur van de organisatie The Voice of Peace, Bruce Herman. De landelijke organisatie zet zich sinds 1998 in voor de mensenrechten in heel Pakistan. Bruce Herman was diep onder de indruk van Poels, zijn manier van filmen en zijn visie.

Daarop besloot hij samen met de organisatie deze onderscheiding uit te reiken aan Marijn Poels. “Marijn heeft zich als journalist op een voor ons unieke manier gepresenteerd door niet de focus te leggen op het beeld wat er momenteel in de media wordt gepresenteerd. Hij bleef ondanks de benauwde situatie geconcentreerd op de hoop van Pakistan. Marijn is een enorm toegewijd persoon die één op één werkt en luistert naar de mensen waar het om draait”, vertelt Bruce Herman.

Marijn is blij met de onderscheiding maar vindt eigenlijk dat de award voor de mensen die hij filmde moet zijn. ”We hebben spannende momenten beleefd. Pakistan is helaas nog altijd een land van extremistische groeperingen die hun klopjacht inzetten op buitenlanders, diplomaten en overheidsfunctionarissen. Dat maakte het filmen behoorlijk lastig en dreigend. Ondanks dat heb ik me proberen te focussen op de hoop die het land nog heeft. Er zijn misschien spannendere verhalen die meer voor de hand liggen in dit land. Ondanks ik er midden in zat heb ik deze sensatie genegeerd en het verhaal gemaakt wat mijn focus was, een verhaal over het belang van gezondheidszorg en onderwijs in Pakistan. Voordat ik vertrok, kreeg ik het nieuws dat ik deze onderscheiding zou krijgen. Een hele eer natuurlijk maar ik deed slechts mijn werk. Het negeren van mensenrechten omdat het gevaarlijk is zou niet juist zijn geweest, of in ieder geval niet mijn stijl”, aldus Poels.

De onderscheiding is afgelopen zaterdag symbolisch uitgereikt in de stad Lahore. De Nederlander was op dat moment alweer in Manilla voor de vijfde aflevering van een documentairereeks. Sylvester Bhatti nam de prijs voor Poels in ontvangst. In september zal hij zelf de award in Nederland ontvangen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie