Oorlogsschuilplaats in ít GasthoÍs ontdekt

12-7-2018 door: Redactie
In ít GasthoÍs in Horst werd dinsdag 10 juli een schuilplaats geopend die in gebruik was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Thei Cuppen, die er zelf ondergedoken heeft gezeten, opende samen met historicus Mart van Issum het luik op de zolder van het cultureel centrum. De twee mannen raakten op de laatste open dag van ít GasthoÍs op zaterdag 7 juli in gesprek over deze schuilplek en ontdekten het luik.
maskTop
Oorlogsschuilplaats in ít GasthoÍs ontdekt
maskBottom

“Het was de laatste kans om een kijkje te nemen in ’t Gasthoês”, vertelt Thei Cuppen. “Die kans wilde ik niet laten schieten. Daarom besloot ik langs te gaan en de plek op te zoeken waar ik ondergedoken heb gezeten in de Tweede Wereldoorlog.” Thei ontmoette Mart van Issum op deze zolder. Mart had in de wandelgangen gehoord dat er nog een schuilplaats in het gebouw verstopt moest zijn. “Het kan bijna geen toeval zijn dat wij met elkaar aan de praat raakten”, vertelt Mart van Issum. “Ik heb 37 jaar geleden deze ruimte nog dichtgegooid. Ik werkte toen mee aan de verbouwing en over een schuilkelder werd niet gesproken. Het werk moest vooral af zijn, we hadden toen geen tijd voor de achterliggende verhalen.”

Nu, 37 jaar later, maakten Thei en Mart samen de vloerbedekking los en tilden met een breekijzer de platen van het luik omhoog. Onder deze platen was een groot, diep gat waar volwassenen rechtop in konden staan. “We hebben hier in die tijd wel eens met vijftien tot twintig man gezeten”, vertelt Thei. “Ik woonde hier in de buurt en ben door de zusters opgevangen. ‘t Gasthoês was destijds namelijk een klooster. De zusters hebben toen erg goed werk verricht. Wij konden namelijk op de tweede verdieping verblijven en op het moment dat er gevaar dreigde, verschuilden wij ons in deze donkere ruimte. Wij zaten daar dan soms wel uren met zijn allen. Uiteindelijk heb ik hier zo’n vier weken ondergedoken gezeten. Maar ben daarna nooit meer teruggekomen naar deze plek. Tot nu. Nu hebben we het meteen open gemaakt, dat is wel heel bijzonder.”

Na het openen van de schuilplaats werd een grote Indische lamp gevonden en een aantal serviceboekjes van de goederenlift, die later naast de ruimte is geplaatst. De goederenlift werd gebruikt toen ’t Gasthoês na een klooster een ziekenhuis werd. De boekjes met gebruiksaanwijzing zijn er waarschijnlijk op die manier in gevallen. Het is echter een raadsel hoe de lamp in de ruimte terecht is gekomen. Wat Thei en Mart vooral hopen, is dat het verhaal overgedragen wordt naar de volgende generaties. “Het is belangrijk dat jongeren zich nog altijd beseffen dat het niet altijd zo’n goede tijd is geweest als dat het nu is”, zegt Thei. “Ik heb een miserabele jeugd gehad waarin ik heel erg beperkt was. Het is gewoon niet te vergelijken met de tijd van nu. We kunnen met zijn allen blij zijn dat we niet meer in die tijd leven. Daarom is het belangrijk dat deze verhalen niet verloren gaan.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie