Onthulling kunstwerk Meerlo

15-7-2010 door: Redactie
Afgelopen weekend vond in Meerlo het Sint Goarfeest plaats. Tijdens dit feest werd het kunstwerk van Chris Ripken, stadkunstenaar van de havenstad Rotterdam, onthuld. Het werk bestaat uit zes ijzeren wolven die in verschillende houdingen staan en staat in het bosje vlak bij de kapel.

Het kunstwerk werd geëxposeerd tijden de Pinkstermanifestatie vorig jaar in de beeldentuin van Keramieke in Geijsteren. De gemeentebesturen van Horst aan de Maas en Venray hebben, op initiatief van Mieke van Uden, het kunstwerk aangekocht en laten plaatsen op de grens van deze twee gemeenten, bij de Sint Goarkapel in Meerlo. Dit ter gelegenheid van de opheffing van de gemeente Meerlo-Wanssum. De zes wolven symboliseren de zes kerkdorpen die voorheen bij Meerlo-Wanssum hoorden.

Burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas mocht samen met burgemeester van Venray Hans Gilissen en oud-burgemeester Joep Hahn het kunstwerk onthullen en was erg onder de indruk van de wolvengroep.

Volgens Pastoor Verheggen van Meerlo staan de wolven symbool voor de strijd die Horst aan de Maas en Venray gestreden hebben om de dorpen van Meerlo-Wanssum in te palmen. ”Ze hebben gevochten als honden om ons”, vertelt pastoor Verheggen.

Ook werd er tijdens het feest een nieuwe traditie geboren. Voor het eerst in de 400-jarige geschiedenis van de Sint Goarkapel in Meerlo was er een uitwisseling tussen de muziekverenigingen uit Sankt Goar am Rhein, de plek waar de heilige Sint Goar begraven is, en Meerlo. Voorzitter van Sankt Goar Patrick Becker: ”Onze muzikale vriendschap voelt goed. We vonden het een eer om hier te zijn en verheugen ons op jullie bezoek volgend jaar aan Sankt Goar.” Volgend jaar gaat Fanfare Eendracht Meerlo het Sint Goarfeest in deze Duitse stad vieren. Becker bood als teken van verbondenheid de Meerlose fanfare de stadsvlag van Sankt Goar aan.

In de Sint Goarkapel werd dit weekend ook een openluchtmis opgedragen. De 120-jarige fanfare trok samen met de Duitse harmonie Muzikverein Sankt Goar, pastoor Verheggen en honderden mensen naar de kapel. De pastoor droeg een monstrans waarin zich een relikwie van Sint Goar bevond. Tegelijkertijd vond er een nevendienst voor kinderen plaats, waar vijftig kinderen aan meededen. De muziekkorpsen van Sankt Goar en Meerlo speelden tijdens deze indrukwekkende viering om de beurt enkele muziekstukken.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie