'Innovatie zit in onze kern'

9-11-2017 door: Redactie
Frank Cornelissen, Matt Derkx, Jim Derkx en Rick Derkx van Limbraco uit Horst zijn genomineerd voor de Ondernemersprijs Horst aan de Maas 2017. Het Horster bedrijf groeide de afgelopen 40 jaar uit tot belangrijke innovatiekracht in de champignonindustrie.
maskTop
'Innovatie zit in onze kern'
maskBottom

Limbraco werd in 1973 opgericht. Matt begon in 1977 als werknemer in het bedrijf dat toen nog in handen was van de vader van Frank. Na een paar jaar rolde het bedrijf, dat zich toen vooral richtte op toelevering van varkensbedrijven en tuinbouw, de champignons in. Die branche maakte toen een stormachtige groei door. In 1997 besloten Matt, Frank en Franks broer, die later weer afscheid nam als directielid van het bedrijf, Limbraco over te nemen. Sinds 2013 bestaat de directie uit Frank en Matt en de beide zoons van Matt hebben ook aandelen in het bedrijf.

Toeleverancier Limbraco richt zich op kweekbedrijven in de champignonindustrie. Waar Limbraco in haar geschiedenis ook compostbedrijven en heel vroeger zelfs varkens- en tuinbouwbedrijven bediende, is de focus de laatste jaren aangescherpt, vertellen directeuren Frank Cornelissen en Matt Derkx. “We hebben een andere marktbenadering dan onze concurrenten”, zeggen de mannen. Als nichespeler hebben ze een sterke drang naar innovatie. In 2012 hakten ze de knoop door: we gaan onze focus écht leggen op de robotisering en automatisering van kweek- en snijbedrijven. “Onze kern ligt in het automatiseren van kwekerijen”, aldus de heren. “De benodigde arbeid moet teruggedrongen worden om kwekerijen in hoge loonlanden winstgevend te houden.”

De afgelopen jaren is het bedrijf voornamelijk bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuw systeem voor champignonteelt. “Als je robotisering wilt, dan moet je ruimte hebben. Dat past niet in een traditionele cel”, stelt Matt Derkx. Het idee om eerst de logistiek rondom een eventuele toekomstige plukrobot te ontwikkelen, werd met en bij een Duitse klant verder geperfectioneerd. Inmiddels hebben ze een tweelaagssysteem ontwikkeld, dat in elk aspect anders is dan de normale kwekerijen.

Het ontwikkelen van een plukrobot is een volgende stap. “Als je het me een paar jaar geleden vroeg, zou ik gezegd hebben ‘Dat gaat ‘m nooit worden’. Maar de laatste drie jaar is mijn mening sterk veranderd. De techniek gaat zo snel”, zegt Frank. In samenwerking met een universiteit werken ze aan een robotplukker. “Het duurt nog wel even voordat die klaar is, maar we hebben straks wel een kwekerij ontwikkeld die er logistiek helemaal klaar voor is”, vertelt Matt. Naast besparing op arbeids- en energiekosten, is er in hun oplossing ook minder kans op overdragen van ziektes in de champignonbedden. Daarnaast lopen ook de ‘gewone’ ontwikkelingen in het bedrijf door. En is het bedrijf vertegenwoordigd in het samenwerkingsverband Mushroom Valley. “We willen het champignonmekka van de wereld weer terug naar Horst brengen”, zegt Frank. “De kern van de champignonindustrie zit al decennia in Horst, maar dat moeten we ook weer uit gaan dragen.” Het komend jaar wordt een stuk aangebouwd op de Expeditiestraat. In 2019-2020 hopen ze een tweede loods aan de zijkant van het pand te realiseren. De mannen vullen elkaar na 25 jaar bijna naadloos aan. “In 25 jaar hebben we geloof ik nog nooit ruzie gehad”, bedenkt Frank. De afgelopen jaren hebben ze hun taken wat meer verdeeld. Een korte periode waar een investeerder een deel van het bedrijf overnam, werd snel afgesloten. “We misten bij hem de passie voor het bedrijf en innovatie die wij hebben. We willen wel innoveren en vooruit gaan”, zeggen de heren. Een nieuwe toekomst voor het bedrijf werd gevonden in de broers Jim en Rick Derkx, de zonen van Matt. Zij gaan het stokje van vader op termijn overnemen. “Daar heb ik ze nooit echt op gestuurd, maar ze wilden het zelf”, zegt Matt niet zonder trots. “Het is mooi dat mijn zoons de naam van ons bedrijf voortzetten.” De uitreiking van de Ondernemersprijs vindt plaats op donderdag 23 november in De Mèrthal in Horst. Kijk voor meer informatie op www.ondernemersprijshorstaandemaas.nl (Foto: Wim Jenniskens)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie