'Op een dag sta ik op de Olympische Spelen'

31-8-2017 door: Redactie
Als Quinty Roeffen (11) uit Horst haar boog in handen heeft, is ze de gelukkigste persoon op aarde. Ze is Nederlands kampioen Indoor met één en met drie pijlen en zondag 3 september strijdt ze voor het Nederlands kampioenschap Outdoor in Schijndel. Maar Quinty droomt van meer. “Op een dag sta ik op de Olympische Spelen.”
maskTop
'Op een dag sta ik op de Olympische Spelen'
maskBottom

Tijdens een vakantie in Turkije drie jaar geleden, kwam Quinty voor het eerst in aanraking met boogschieten. “Ik had op dat moment nog niet echt een sport. Ik zat bij Jong Nederland, de scouting, maar verder deed ik niets. Op vakantie werden activiteiten georganiseerd. Eén van die van activiteiten was boogschieten en dit vond ik zo leuk dat ik toen ik thuis kwam meteen op zoek ben gegaan naar een club.”

Vader Paul Roeffen wist van het bestaan van een boogschietclub in Horst. In september 2014, na de zomervakantie, liep Quinty hier meteen drie maanden proef.
Het was al direct duidelijk dat Quinty en boogschieten een perfecte match waren.

“Bij de club vertelden ze me dat ik gelijk goed recht onder de boog stond en hem automatisch goed vastpakte. Ik was ook niet heel slecht toen ik begon. Boogschieten lijkt heel moeilijk, maar dat valt best wel mee. Ik heb heel veel geleerd bij de club en als je het goed leert dan wordt het makkelijker.”

Quinty schiet op drie afstanden: 20 meter, 30 meter en 40 meter. “40 meter vind ik zelf het leukst. Hier schiet ik nog niet zo goed op en daarom kan ik daar nog veel dingen bijleren. Het leuke aan boogschieten is dat je jezelf telkens kunt verbeteren en bij de 40 meter gaat dat het beste. Uiteindelijk wil ik 70 meter kunnen schieten, dat is de afstand op de Olympische Spelen. Ik wil net zo goed worden als Sjef van den Berg. Of misschien zelfs beter.”

Drie keer per week traint Quinty. Op dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond pakt ze haar pijl en boog en probeert ze haar prestaties te verbeteren. “Boogschieten is niet echt een teamsport, maar dat betekent niet dat je het niet samen met je vrienden kan doen. Op vrijdagavond is de jeugdtraining en doen we miniwedstrijdjes, dat is superleuk. Toen ik drie jaar geleden bij de club kwam, was ik het tweede meisje in een groep jongens. Nu zijn er meer meisjes en is het op de club heel gezellig. Mijn trainers in Horst zijn Hay en Theo. Ik heb ook een hele goede regiotrainer, Gerard. Hij leert me elke keer iets nieuws en zorgt ervoor dat ik steeds beter word.”

Naast boogschieten zit Quinty nog steeds bij de scouting en doet ze aan boksen. “Boksen doe ik eigenlijk vanwege het boogschieten. Voor mijn conditie en zodat mijn armen sterker worden. Telkens als je ouder wordt en een grotere afstand mag schieten, krijg je ook een zwaardere boog. Er komen meer ponden aan de pees, dat is het touwtje waar je aan trekt om de pijl af te vuren. Als ik ooit de 70 meter wil halen, dan moet ik heel sterk zijn en boksen maakt me sterker.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie