Moet ik snel een bod doen?

2-11-2017 Advertorial
Een vraag die wij op kantoor regelmatig krijgen is of er zeker niemand anders meer tussen kan komen als je als koper direct een bod doet. Het antwoord op deze vraag ligt genuanceerd.

Door: Dennis Holthuijsen, Register Makelaar Taxateur o.z., bestuurslid NVM Limburg

Een makelaar mag namelijk ook als er onderhandeld wordt over een woning gewoon doorgaan met bezichtigingen. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet automatisch tot een verkoop te leiden. Bovendien zal de verkoper waarschijnlijk graag willen weten of er meer belangstelling is. De makelaar dient altijd maar één belang en als hij de woning verkoopt, is dat het belang van de verkoper. Hij mag wettelijk dan ook best met meerdere geïnteresseerde kopers tegelijkertijd onderhandelen. Binnen de gedragsregels van de NVM is wel afgesproken dat dit duidelijk aan alle partijen gemeld moet worden. In zo’n geval zal de verkopende NVM-makelaar belangstellenden mededelen dat er al een bod ligt of dat er onderhandelingen gaande zijn. De NVM-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. Dit zou overbieden kunnen uitlokken.

Is het bieden van de vraagprijs dan voldoende om koper te worden? Het antwoord daarop is nee. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als je de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus beslissen of hij je bod wel of niet aanvaardt, of (via zijn makelaar) een tegenbod doet. De verkoper kan dus zomaar besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen.

Wat tegenwoordig steeds meer voorkomt is dat de verkoper de verkoopprocedure aanpast. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkoper - op advies van zijn makelaar - besluiten de biedingsprocedure te wijzigen in bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure. In deze procedure krijgen alle bieders een gelijke kans om een bod uit te brengen. De makelaar dient uiteraard eerst eventueel eerder gedane toezeggingen of afspraken na te komen, voordat de procedure veranderd wordt.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie