OLS 2010 in Grubbenvorst

5-7-2010 door: Redactie
Afgelopen zondagochtend vond op het OLS-terrrein in Grubbenvorst de officiële opening plaats van het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS). De opening werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit Belgisch en Nederlands Limburg en staatssecretaris Marja van Bijsterveld. Na de middag trokken 156 schutterijen en vier gildes door de straten van Grubbenvorst. Naar schatting 35.000 toeschouwers zagen onder tropische weersomstandigheden alle deelnemers aan het OLS voorbijkomen.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De dag begon met bewolking en aangename temperaturen voor alle deelnemers. Maar tijdens het hijsen van de vlaggen op een groot grasveld kwam de zon tevoorschijn en steeg de temperatuur snel. Voor een tiental deelnemers werd de warmte iets te veel. Zij werden opgevangen door leden van het Rode Kruis. De grote OLS-optocht moest toen nog beginnen. De OLS-organisatie had er alles aan gedaan om de hitte het hoofd bieden. Er werden flesjes water uitgereikt op het terrein en langs de optochtroute. Vele honderden vrijwilligers voorzagen de deelnemers van water en mensen van het Rode Kruis stonden langs de route opgesteld om in te grijpen wanneer dat nodig bleek.

De algehele leiding over de 140 Rode Kruis-medewerkers en ambulancemedewerkers lag die zondag in handen van Twan Jacobs, hij is officier van dienst van de GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen).
"In totaal zijn er tweehonderd mensen bevangen door de hitte. Met name de jongere deelnemers hebben de weersomstandigheden onderschat. Er is vooraf veel gewaarschuwd maar de jeugd pikt dit niet op omdat ze denken dat ze over een goede conditie beschikken. De oudere, wat meer ervaren deelnemers weten wat hen te wachten staat", aldus Jacobs.

Alle mensen die door de hitte bevangen werden, konden na verzorging de hulpposten op eigen benen weer verlaten. Weliswaar zijn er twee personen naar het ziekenhuis vervoerd maar die hadden geen betrokkenheid bij het OLS. Het betrof een toeschouwer langs de route en een bewoner aan het OLS-terrein.

De OLS-optocht zelf verliep soepel. Peter Relouw van de Grubbenvorster OLS-organisatie: "Alles is perfect verlopen, tienduizenden bezoekers langs de route en overal werden er flesjes water uitgereikt, beschikbaar gesteld door Watermaatschappij Limburg. Ook na de klim over de laatste spoorbrug stonden medewerkers van het Rode Kruis klaar om deelnemers op te vangen die oververhit waren geraakt."
Louis Litjens, vicepresident van de OLS-federatie: "Ik heb niets dan lof voor wat Grubbenvorst hier heeft neergezet. Alles was perfect geregeld, ik kan niet anders zeggen."

Wie ook gevraagd wordt, iedereen is vol lof over het OLS in Grubbenvorst. Zo ook Marion Peeters van Rabobank Maashorst die als vrijwilligster actief was op het terrein. "Wat een feest. Dit is de eerste keer dat ik op een OLS ben maar dit is echt gaaf, echt heel mooi. Al heb ik wel compassie met die schutters die deelnemen aan de optocht, wat zullen die het warm krijgen. Maar goed dat er onderweg water wordt uitgereikt", zegt ze al zittend op het grasveld bij het vertrekpunt van de optocht.

De deelnemers aan de optocht zelf zijn ondanks de hitte zeer positief. Ger van Helden, voorzitter van schutterij Sint Lucia uit Horst: "Man, wat hebben wij genoten. Rijen dik stonden de toeschouwers langs de route. Toen we vanaf de Pastoor Zegersstraat de Kloosterstraat opdraaiden zag ik de volle eretribune. Het kippenvel stond op mijn armen. Je mag gerust schrijven dat ik een traantje moest wegpinken, zo'n indruk maakte dat beeld op mij. Ik ben trots op Horst, maar wat Grubbenvorst hier heeft neergezet is fenomenaal", aldus de voorman van Sint Lucia. Zo'n zelfde geluid ook van de Sevenumse schutterij Sint Sebastianus: "Super georganiseerd, alle lof voor de OLS-organisatie van Grubbenvorst", aldus Erik Sturme, buksmeester van de Sevenumse schutters.
De twee schutterijen uit Horst aan de Maas beten de spits af van de OLS-optocht en ondervonden daardoor minder hinder van eventuele opstoppingen. Zij namen dan ook relatief 'fris' de brug over het spoor om zich vervolgens voor te bereiden op de schietwedstrijden.

Burgemeester Kees van Rooij kijkt uiterst tevreden terug naar afgelopen zondag. "Het was perfect georganiseerd. Grubbenvorst heeft laten zien dat het een groots evenement kan organiseren. Dit heeft een positieve uitwerking naar alle verenigingen en vrijwilligers in Grubbenvorst en dat straalt door naar heel Horst aan de Maas. Van collega-burgemeesters mocht ik talloze complimenten ontvangen. Die heb ik met plezier aan de Grubbenvorster OLS-stichting doorgegeven", aldus Van Rooij.

(De luchtfoto's zijn gemaakt met dank aan piloot André Vollenberg.)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie