Nieuwe vriendschappen door het Buddyproject

19-5-2017 door: Redactie
De grens tussen kind en vluchteling vervagen. Dat is wat Anne van der Hulst (18) uit Sevenum wil bereiken met het Buddyproject. In dit zelf opgezette project koppelt Anne leerlingen van TaalRijk aan leerlingen van het Dendron College in Horst om jonge anderstaligen kennis te laten maken met hun nieuwe omgeving. Daarnaast wil ze Dendron-leerlingen de kans geven om erachter te komen dat jonge vluchtelingen, net als zijzelf, normale tieners zijn.
maskTop
Nieuwe vriendschappen door het Buddyproject
maskBottom

Voor haar studie Culturele & Maatschappelijke Vorming zette Anne een project op waarbij ze zich richt op een doelgroep die een afstand heeft tot de samenleving. Ze koos voor de leerlingen van de ISK (Internationale Schakel Klas in Hegelsom, een school voor anderstaligen, onder andere vluchtelingen en migranten).

Het buddyproject was een idee vanuit TaalRijk en na de verhuizing van TaalRijk naar het Dendron College kon Anne het project nog beter inzetten om eventuele stereotypen te doorbreken. Anne: “Elke inwoner van Horst aan de Maas mag een mening hebben over anderstaligen. Maar deze mening zou wel gebaseerd moeten zijn op de realiteit.” Mensen moeten, volgens Anne, weten waarover ze het hebben. “Voor jonge anderstaligen is het lastig”, vertelt ze. “Het is hier fijn en veilig. Ze krijgen een huis, maar daarna komt de vraag: en nu? Het buddy-project maakt integreren makkelijker.”

Het Buddyproject draagt bij aan de integratie van jonge anderstaligen, door activiteiten die in koppels worden ondernomen. Deze koppels bestaan uit een Dendron-leerling en een Taalrijk–leerling, die met elkaar gematched worden op basis van gemeenschappelijke interesses en woonplaats. De leerlingen die meedoen zijn tussen de 14 en 17 jaar oud. “De koppels zijn erg positief over het project en zetten zich er actief voor in. Ze hebben het leuk en leren veel van elkaar. Dendron-leerlingen realiseren zich dat anderstaligen ook gewone tieners zijn. Er ontstaan zelfs vriendschappen.” En dat is voor Anne de mooiste uitkomst die het project kan hebben.

Anne begeleidt het project. Ze organiseert activiteiten, zoals voetbaltoernooitjes en creatieve activiteiten, die ervoor zorgen dat de jongeren elkaar leren kennen. “Op deze manier worden ze niet in het diepe gegooid, maar maken ze spelenderwijs kennis met elkaar.” De bedoeling is dat de jongeren al snel zelf in hun vrije tijd gaan afspreken om samen iets te doen. Bijvoorbeeld om een ijsje te eten of samen naar de supermarkt te lopen. Dat is erg belangrijk, vertelt Anne. ”Dit zorgt ervoor dat jonge anderstaligen hun omgeving leren kennen. Op dit moment weten sommigen niet eens waar de supermarkt is.”

Er zijn nu acht koppels die meedoen aan het Buddyproject. Het project vindt alleen plaats in de gemeente Horst aan de Maas. “De gemeente is erg te spreken over het project. Ze wilde zelf al zoiets opzetten, dus ze is erg blij dat het Buddyproject is ontstaan vanuit de burgers zelf.” Anne hoopt dat in de toekomst het Buddyproject groter zal worden en dat ook andere regio’s, zoals Venray, mee kunnen gaan doen. Eind juni loopt Annes stageperiode af en dan heeft ze minder tijd om te besteden aan het Buddyproject “Hier komen zoveel positieve dingen uit dat ik het maar al te graag door zou willen geven aan iemand anders. Het zou super mooi zijn als iemand van mij het stokje over zou kunnen nemen zodat het project kan blijven groeien.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie