Nieuwe ontmoetingsruimte voor senioren in Horst

9-3-2016 door: Redactie
In het Koetshuis aan de Gasthoesstraat in Horst opent in juni een nieuwe ontmoetingsruimte voor ouderen. Deze ruimte gaat de sociale eetgelegenheid en ontmoetingsruimte voor ouderen bij het restaurant van Berkele Heem vervangen.
maskTop
Nieuwe ontmoetingsruimte voor senioren in Horst
maskBottom

De gemeente Horst aan de Maas heeft hiermee een tijdelijke oplossing gevonden voor het vroegtijdig sluiten van het restaurant van Berkele Heem. Verzorgingshuis Berkele Heem komt in 2017 in handen van WonenLimburg en wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. Het restaurant van het verzorgingshuis wordt al jaren door bewoners en omwonenden gebruikt als sociaal eetpunt en ontmoetingsruimte, een functie die met het verbouwen van het pand te vervallen komt. Het is de bedoeling dat een dergelijke functie opgenomen wordt in het nieuwe Gasthoês, maar deze is pas in 2019 gereed. Eind vorig jaar maakten een groep gebruikers van het restaurant zich zorgen over de toekomst van hun activiteiten in verband met het vroegtijdig sluiten van Berkele Heem. De gemeente ging daarom op zoek naar een mogelijkheid en locatie om toch tijdelijk vorm te kunnen blijven geven aan een ontmoetingsplek voor senioren. Deze heeft zij gevonden in een samenwerking met Petra en Ruud Leijsen uit Horst van Gooiendaag Zorg voor Ouderen.

Petra en Ruud Leijssen kopen het Koetshuis en het naastgelegen pand aan de Gasthoesstraat. Petra: “Wij hadden dat pand al langer op het oog om daarin iets voor senioren op te zetten. Door deze samenwerking met de gemeente kunnen we het pand wel kopen.” Gemeente Horst aan de Maas koopt de grond achter het pand, waar zij zo’n vijftig parkeerplaatsen gaat realiseren. Petra en Ruud Leijssen kopen op hun beurt beide panden op het perceel. Petra: “In het Koetshuis gaan we een seniorencafé opzetten. In het pand daarnaast willen we uiteindelijk zelf gaan wonen.” Gemeente Horst aan de Maas ondersteunt Gooiendaag Zorg voor Ouderen in de vorm van huur voor het Koetshuis.

Het Koetshuis wordt een ruimte waar alle senioren terecht kunnen voor een betaalbare maaltijd, maar ook voor een kopje koffie of om bijvoorbeeld samen een middagje te kaarten. “We willen er een gezellige ontmoetingsplek van maken, een seniorencafé met een knusse huiskamersfeer. Een plek waar bijvoorbeeld families na een uurtje wandelen samen met opa of oma een kopje koffie kunnen komen drinken, maar ook een plek waar een oudere dame in haar eentje naartoe kan komen om zo minder eenzaam en alleen de dag door te brengen. We willen dat het een levendige plek is, waar altijd iets gebeurt.”

Het seniorencafé is in ieder geval tot en met 1 januari 2019 geopend. Naar verwachting zou daarna in het verbouwde Gasthoês een sociale ontmoetingsplaats en eetpunt gerealiseerd zijn. “Maar misschien vinden wij de huidige oplossing zo goed werken dat we er gewoon op deze locatie mee doorgaan. Dat bekijken we tegen die tijd.” Het Koetshuis is in eerste instantie doordeweeks geopend van 10.00 tot 16.00 uur, mogelijk worden de openingstijden dit in de toekomst nog verruimd.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie