Nachtvorst funest voor kersen- en pruimenbloesem

5-4-2012 door: Redactie
Het zachte lenteweer van maart bracht al verschillende kersen- en vroege pruimenbomen in bloei. Dalende temperaturen en nachtvorst vormen nu een grote bedreiging voor de telers. Sevenummer Jac van Enckevort, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) afdeling Noord- en Midden Limburg, maakt zich zorgen. De bloesem van vroegbloeiende pruimenrassen is al ten prooi gevallen aan de nachtvorst van afgelopen weekend.
maskTop
Nachtvorst funest voor kersen- en pruimenbloesem
maskBottom

Volgens Van Enckevort is tegen nachtvorst bij bloesem van steenfruit zoals kersen en peren weinig te doen. “Een bloeiende kersenboom kun je niet van boven beregenen zoals dat bij appels en peren wel het geval is. Zou je steenfruitbloemen beregenen gedurende vorst, worden deze gevoeliger voor de schimmelziekte Monilia. Door de ziekte kan dan tak- en bloesemsterfte optreden. Bij vroege pruimenbloesem kan bij beregening het stuifmeel van de bloemen regenen waardoor geen vruchtzetting plaatsvindt”, aldus Van Enckevort.

De enige optie om vorstschade bij steenfruit te voorkomen is het plaatsen van vuurpotten, of het onderdoor beregenen van de bomen. Onderdoor beregenen wil zeggen dat de bodem waarop de bomen staan nat wordt gehouden. Dit kan al vlug enkele graden winst opleveren tegen dreigend nachtvorstgevaar.

Fruitteler Piet van Lankveld uit Meerlo spreekt van grote verschillen van vorstschade ten zuiden van de grote rivieren met daarboven. Volgens hem speelt de grondsoort waarop de fruitbomen staan ook een rol. Klei laat nauwelijks water door terwijl zandgronden dat juist wel doen. Daardoor is het warmteverlies op zandgronden altijd groter dan op klei. “De vorst heeft in mijn appelboomgraad flink huisgehouden. De Elstars zijn weg, die hoef ik geen te plukken: helemaal bevroren tot diep in de knop. De schade bij de Boskoop lijkt op het eerste gezicht mee te vallen maar ook daar zijn diverse knoppen van bevroren. Ik heb maar enkele kersen- en pruimenbomen en daar verwacht ik ook niet veel meer van. Jammer, maar tegen nachtvorst kun je je als fruitteler bijna niet wapenen. De financiële investeringen om vorstschade tegen te gaan of te voorkomen kun je nauwelijks terugverdienen. Vorstschade in de bloeifase van appels, peren en steenfruit komt gemiddeld genomen eens in de tien jaar voor”, aldus Van Lankveld.

Door de verschillende appel- en perenrassen is de exacte schade op dit moment nog niet vast te stellen. De komende weken zal blijken hoe groot de vorstschade in de fruitteeltsector is.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie