NK Cable Wakeboard en Wakeskate

5-9-2013 door: Redactie
De Nederlandse Kampioenschappen (NK) Cable Wakeboard en Wakeskate worden aankomend weekend gehouden bij Seven-Twenty cablepark op recreatiecentrum De Schatberg in Sevenum. Op 7 en 8 september wordt de baan bedwongen door wakeboarders. Eigenaar van de baan, Francois Rodriguez (45), heeft er zin in. “De twintig beste riders ter wereld zijn hier aanwezig om hun tricks te laten zien.”
maskTop
NK Cable Wakeboard en Wakeskate
maskBottom

Seven-Twenty cablepark is een van de drie banen ter wereld waar officiële wakeboard- en wakeskatewedstijden mogen worden gehouden. Dit is een van de redenen waarom hier het NK wordt georganiseerd. De boards worden door middel van een kabel boven het water voortgetrokken waardoor ze snelheid maken en hun sprongen kunnen laten zien. Rodriguez: “Ik heb samen met de International Waterski en Wakeboard Federation (IWWF) afgesproken dat we eerst een NK organiseren op deze baan voordat er een Europees kampioenschap (EK) of een Wereldkampioenschap(WK) aankomt. Ik heb de ambitie om hier een WK te houden, maar omdat dat nog een stapje hoger is, hebben we besloten om eerst een landelijke competitie te organiseren.” Om plaats te bieden aan zo’n groot evenement moet de wakeboard- en wakeskatebaan aan bepaalde normen voldoen. Zo moet de kabel de juiste lengte hebben, moet de ligging gunstig zijn en moeten er genoeg faciliteiten rond het water liggen.

Op zaterdag 7 september om 09.00 uur starten de voorrondes en halve finales voor negen verschillende categorieën. De deelnemers strijden op wakeboards en wakeskates. “Wakeskates zijn een soort skateboards op het water waar je los, dus zonder houders, op staat. Ze zijn een stuk moeilijker om op te rijden dan wakeboards”, vertelt Rodriguez. Om 23.00 uur volgt de Monster Night Ride waar de twintig beste spelers ter wereld, waaronder Tony Hawk, Nick Davies en wereldkampioene Sanne Meijer, op een verlichte baan hun tricks laten zien. Deze wedstrijd valt buiten het NK. Wel is er voor de eerste plaats een geldbedrag te winnen. “Vervolgens zijn de finales op zondag”, zegt Rodriguez. De winnaars worden bepaald door een internationale jury die punten geeft voor de sprongen.

Deelnemers vanaf zeven jaar doen een gooi naar de titel. Volgens Rodriguez moet je, om echt goed te worden in de sport, dagelijks trainen. “Ook moet je een perfect gevoel hebben voor het board en niet bang aangelegd zijn. En natuurlijk moet je er talent voor hebben.” Het echte geheim van het vak is volgens Rodriguez, die zelf ook nog wel eens het board pakt, om met speciale tricks te komen. “De echte professionals gaan net een stapje verder en verzinnen de meest uitzonderlijke tricks, die ze vervolgens goed geheim houden zodat er niemand anders mee aan de haal gaat. Binnen deze sport bestaat er grote concurrentiestrijd.” De eigenaar voorspelt dat Sanne Meijer, Rocco van Straten en Maxime Sapulette een goede kans maken voor de titel.

Of Rodriguez zelf gaat meedoen, weet hij nog niet. “Ik ben nog aan het twijfelen, maar ik denk het wel. Ik moet eerst kijken of de spelers het wel naar hun zin hebben. Dat vind ik heel belangrijk, dat het voor sporters zo aangenaam mogelijk is op deze baan.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie