'2017 was moeilijk maar ook leerzaam'

28-12-2017 door: Redactie
Minke Geurts uit Horst sloot eveneens een bijzonder jaar af. Zij kreeg in maart de diagnose kanker en werd na een intensieve behandelperiode in september schoon verklaard.
maskTop
'2017 was moeilijk maar ook leerzaam'
maskBottom

Op de vraag hoe ze 2017 zou omschrijven, volgt even een pauze. Dan antwoordt Minke: “Moeilijk, maar ook leerzaam.” Het leven van de 15-jarige Minke Geurts veranderde in maart van dit jaar van de ene op de andere dag in een achtbaan. “We gingen naar de huisarts omdat ik al een paar dagen tijdens het lopen last van mijn rechterbeen had. Ook had ik buikpijn”, vertelt ze aan de keukentafel met een grote kop thee voor zich. “We dachten dat het misschien een blindedarmontsteking was, maar uit het onderzoek bij de huisarts bleek dat niet zo te zijn.” Rustig en helder vertelt ze haar verhaal, terwijl haar moeder Anja af en toe wat details aanvult. Omdat de arts het niet helemaal vertrouwde, werd er bloed geprikt. “Daaruit bleek dat mijn ontstekingswaarde hoger was (dit betekent dat er ergens in het lichaam een ontsteking of infectie actief is, red.). We werden doorverwezen naar het ziekenhuis in Venlo, waar ik een echo kreeg. Ik kreeg verschillende onderzoeken, zoals een CT-scan en enkele dagen later in Nijmegen een MRI-scan.” Uit die scan bleek dat er een gezwel zat tussen Minkes bovenbeen en buik. Omdat ze inmiddels een trombosebeen had, waarbij een stolsel in het bloedvat ontstaat, werd ze daags erna met de ambulance naar Utrecht vervoerd. “In Utrecht werd er twee keer een biopt genomen (een stukje weefsel van de huid voor onderzoek, red.). Daaruit bleek dat het een synoviaal sarcoom was, een kwaadaardige tumor.” Er werd besloten dat Minke drie keer een chemobehandeling zou krijgen en dat daarna verder gekeken zou worden. De tumor bevond zich dicht bij de eierstokken en de behandeling zou hier een nadelig effect op hebben. “De gynaecoloog vertelde dat ik drie opties had: eitjes laten invriezen, maar dat was eigenlijk al niet meer mogelijk. De eierstok kon opgehangen worden aan een rib, zodat bij bestraling de gevolgen kleiner zouden worden of ik kon ervoor kiezen om de eierstok te laten invriezen. Ik heb voor dat laatste gekozen. De kans is dan namelijk groter dat deze, als ik later kinderen wil, nog gebruikt kan worden.”

Dit alles vond plaats in een tijdbestek van nog geen week. Nadat haar eierstok was verwijderd, volgden meteen de eerste twee chemobehandelingen. Na de tweede kuur werd een scan gemaakt om te kijken of de tumor al geslonken was. Dit bleek niet zo te zijn, waarna een operatie volgde. Na die operatie volgden nog een chemokuur en dertig bestralingen. “In het ziekenhuis kreeg ik een zogenaamde Kanjerketting”, zegt Minke terwijl ze een lange kralenketting laat zien. “Elk kraaltje staat voor een behandeling, van bloedprikken tot een scan.” Dan laat ze de pruik zien die ze al voor de eerste behandeling had uitgezocht. Nu heeft ze een fris, kort koppie, maar voor haar ziekte droeg ze haar haren lang. “Na de eerste chemo merkte ik dat er steeds meer plukken haar loslieten. Op een gegeven moment was ik daar klaar mee en heb ik mijn haren af laten knippen. Die pruik heb ik alleen een paar keer naar school opgehad, ik droeg later vaak een mutsje.”

“Minke wilde absoluut niet betutteld worden toen ze ziek was”, vertelt moeder Anja. “Ze klaagde nooit. Ze was echt een kanjer. Dat maakte het voor anderen, waaronder haar familie, makkelijker om mee om te gaan.” “Ik ging er inderdaad best nuchter mee om”, vult Minke aan. “Ik dacht: het is gewoon zo.” Na de laatste bestraling kreeg ze op 21 september te horen dat alles schoon was. “Nu moet ik om de drie maanden op controle. De eerste heb ik 12 december gehad. Het gaat nu goed met me. Ik probeer mijn conditie weer op te bouwen en ik ga ook gewoon weer naar school.” Ze zit nu in het vierde jaar van vmbo-t. Wat ze in de toekomst wil gaan doen, weet ze ook al. “Ik wil verpleegkundige bij defensie worden. Dat lijkt me interessant en afwisselend werk.” 2018 wordt een jaar met een gouden randje. “Oud en nieuw ga ik dit jaar wel extra vieren”, beaamt ze. “En op nieuwsjaardag doe ik gewoon mee aan de nieuwjaarsduik.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie