Meterik krijgt nieuw oorlogsmonument

26-6-2014 door: Redactie
Als het aan Wiel Janssen, Hay van Rengs en Edie Pouwels ligt, komt er op het kerkhof in Meterik een nieuw oorlogsmonument te staan, om de gebeurtenissen die dit jaar zeventig jaar geleden zijn, te herdenken. Het monument wordt hoogstwaarschijnlijk op zaterdag 27 september geplaatst. De vergunning hiervoor is al bij de gemeente aangevraagd.

Hans Steenmetz coördineert de plaatsing van het monument. “Het wordt een monument om te herdenken dat in Meterik in 1944 net achter het oude klooster een oorlogsvliegtuig is neergestort”, vertelt oud-beroepsmilitair Steenmetz. Het monument wordt ook geplaatst voor de omgekomen bemanning. Steenmetz: “Het moeten op elkaar gemetselde stenen worden met daarop een grote kei. Daarop wordt een vliegtuig gezet ter nagedachtenis aan dit ongeluk.”

Het oorlogsvliegtuig dat net uit het Engels Stansted was vertrokken, zat vol met bommen. Het was op weg naar het spoorwegcomplex in Venlo, waar de Duitsers hun wapens aangevoerd kregen. Tijdens de vlucht is het vliegtuig geraakt door Duits luchtafweergeschut. Het vliegtuig vloog in brand en werd onbestuurbaar. Steenmetz: “Alle bemanningsleden probeerden te springen, maar niet altijd met succes.” Van de zes, overleefde er één de crash niet.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie