Melkveebedrijf Broekhuizenvorst een van de oudsten

19-2-2015 Advertorial
Aan de Blitterswijckseweg in Broekhuizenvorst ligt Op Wis, een melkveebedrijf dat wordt gerund door Wilfried (44) en Judith (43) van Dijck-Hermans. Aan het einde van de oprijlaan naar het erf verwelkomt een grote kunstkoe iedereen die het familiebedrijf bezoekt. Het is een bijzonder melkveebedrijf, dat al meer dan vijf generaties in bezit is van de familie Hermans en dateert uit 1495. Mogelijk is Op Wis het oudste agrarische bedrijf van Limburg, wellicht zelfs van Nederland. Van de oorspronkelijke boerderij is echter niets meer over. Naast de moderne stallen staat het woonhuis van Wilfried, Judith en hun drie dochters Stephanie (16), Noëlle (14) en Marlon (12).
maskTop
Melkveebedrijf Broekhuizenvorst een van de oudsten
maskBottom

Erf is visitekaartje
Wilfried komt oorspronkelijk uit een veehouderijgezin uit Oirlo en verhuisde na zijn huwelijk naar Broekhuizenvorst. Het erf van melkveebedrijf Op Wis ligt er keurig bij. Het is het visitekaartje van Wilfried, Judith en Wiel Hermans (77), de vader van Judith. Wiel komt nog elke dag ‘klussen’. Voor drie dagen per week is een medewerker aangesteld om het echtpaar te ontlasten met de werkzaamheden op de melkveehouderij. Ondanks de 24-uursjob, willen Wilfried en Judith met niemand ruilen. Ze houden van hun werk.

Databank
Over Op Wis vertelt Wilfried: ”Ons melkveebedrijf herbergt tweehonderd koeien en 170 stuks jongvee. Per week worden ongeveer vier kalveren geboren. De koeien leveren op jaarbasis twee miljoen liter melk. Hiervan zou je 200.000 kazen kunnen maken.” Om alle dieren te voorzien van voer bewerken Wilfried en Judith 64 hectare gras en 45 hectare maïs. Een koe eet immers behoorlijk: ongeveer 45 kilo gras en maïs, aangevuld met brokjes, per dag. Dit zijn ingrediënten die een goede en gezonde melkproductie garanderen. Alle koeien hebben een halsband met chip en worden driemaal daags volautomatisch gemolken. Een robotarm heeft vier zuignappen, borstels en spuitnippels om de spenen van een koe schoon te maken. De borstels zorgen voor de benodigde stimulans om melk te geven waarna de zuignappen lasergestuurd hun weg naar de spenen vinden. De computer geeft tijdens en na het melken ontelbare gegevens. Vier melkrobots zijn dag en nacht in bedrijf om de grote koeltoren van 24.000 liter te voorzien van melk, die in een uur wordt teruggekoeld van 38 naar 4 graden. Dit garandeert de kwaliteit van de melk. “Onze eerste werkzaamheden ’s ochtends bestaan uit data analyseren en checken welke dieren niet bij de robot zijn geweest. In feite zijn we IT-er, manager en melkveehouder. Computers hebben veel dingen gemakkelijker gemaakt maar ik vertrouw mijn ogen het meest. Wanneer er iets mankeert aan de dieren zie ik dat, daar heb ik geen pc voor nodig”, aldus de melkveehouder.

Goed geregeld
Het gezin Van Dijck-Hermans leeft echter niet alleen voor de koeien. Wilfried speelt van oktober tot april volleybal bij de recreanten en Judith zingt en wandelt graag. Met vriendinnen maakt ze wekelijks een ommetje van zeven kilometer. Indien nodig helpen kinderen mee op de boerderij. “Wij willen onze kinderen ook quality-time geven. Stephanie speelt volleybal en is keigoed in deze sport. Noëlle rijdt pony (dressuur en springen) en Marlon speelt volleybal en rijdt pony”, zegt Judith.Omdat Op Wis in het buitengebied ligt, worden de meiden naar activiteiten gehaald en gebracht door Judith of Wilfried. “Een losliggend fietspad met goede verlichting zou welkom zijn tussen Broekhuizenvorst en Blitterswijck. Misschien kan dit meegenomen worden bij de reactivering van de Oude Maasarm”, zegt Judith. “Ik laat mijn dochters echt niet in het donker over de Blitterswijckseweg fietsen.” Naast alle hobby’s heeft de automatisering ertoe bijgedragen dat het hele gezin ook op vakantie kan. Een weekje, want langer kan Wilfried zijn ‘dames’ niet missen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie