Medeleven in plaats van medelijden

5-7-2012 door: Redactie
“Gisteren heb ik de complete uitvaart van een 3-jarig jongetje begeleid en vanmorgen stond ik aan het graf van een vrijgezelle man van 80 een toespraak te houden”, vertelt Ron Bosmans uit Meterik. Ron is zelfstandig ondernemer en werkt als begeleider van begrafenissen en crematies.
maskTop
Medeleven in plaats van medelijden
maskBottom

Uit zijn verhalen blijkt dat geen uitvaart hetzelfde is. “De laatste jaren is de vraag naar uitvaarten met een persoonlijke tint toegenomen. In plaats van een traditionele begrafenismis, kiezen mensen steeds vaker voor een rechtstreekse crematie. Een dienst die geheel in het teken van herdenking van de overledene staat. Met een voormalig collega had ik het vroeger vaak over het uitvaartwezen. Uiteindelijk scheidden zich onze wegen en de collega is begeleider bij een uitvaartonderneming geworden. Toen een goede bekende een paar jaar geleden tegen mij sprak over het begeleiden van uitvaartdiensten, viel alles op zijn plek en wist ik wat mij te doen stond. Mijn baan als communicatiemedewerker bij een zorg-instelling stopte en ik ben vervolgens gaan nadenken over de invulling van mijn nieuwe ‘roeping’.”

Volgens Ron komt er heel wat bij kijken als je de begeleiding van een uitvaart goed voor wilt bereiden. “Allereerst moet je te weten zien te komen wat voor persoonlijkheid de overledene is geweest. Je gaat daarvoor het gesprek aan met de nabestaanden en dat levert aanknopingspunten voor een mooie toespraak op. Verder verzorg je de muziek, eventueel beeldpresentaties en de aankleding tijdens de dienst. Dat mijn dienstverlening soms verder gaat dan wat van mij gevraagd wordt, bleek bij de begrafenis van het jongetje. Zijn zusje van vijf maanden huilde onophoudelijk aan het eind van de dienst. Ik heb haar toen in mijn armen genomen en ben even naar buiten gelopen, zodat het kind kon bedaren.” Het werk als begeleider bij uitvaarten lijkt Ron op het lijf geschreven.

“Het is intensief en vraagt veel toewijding en aandacht. Ik heb echter nog nooit een baan gehad die zoveel voldoening gaf en waar ik zoveel in kwijt kon. Mijn ervaring als tekstschrijver komt mij goed van pas, maar ook mijn inlevingsvermogen komt nu volledig tot zijn recht.

Na een dienst ben ik vaak helemaal leeg. Dan moet ik mijn verhaal even kwijt bij mijn vrouw. Wat emoties betreft probeer ik zoveel mogelijk betrokken te zijn in de dagen voor en op de dag van de uitvaart. Ik wil met de nabestaanden meeleven, maar niet mee lijden.” Inmiddels heeft Ron 63 diensten verzorgd. “Het klinkt wat vreemd, maar deze baan heeft toekomst. Steeds vaker wordt een beroep op mij gedaan. En dan is het fijn om te horen dat mensen naar je vragen, omdat je eerder de uitvaart van een kennis of familielid naar wens hebt begeleid.”

Reageer op dit artikel
2
Ingrid Sattelmeijer, Soest (6-2-2014 | 21:08)
Raporteer deze reactie als niet OK!
Geachte redactie.


Ik behoor tot de familie van de 80 jarige overledene, waaraan Ron Bosmans refereert.
Ron heeft bij ons een onuitwisbare indruk achter gelaten als begeleider van deze uitvaart.
Wij hebben veel steun en aandacht van Ron gekregen in deze moeilijke dagen.
1
Silluf Hegger, Horst (6-7-2012 | 21:54)
Raporteer deze reactie als niet OK!
Hoi Ron,

Ik vind het ontzettend knap van je dat je dit werk doet.
En het klopt ook dat de mensen tegenwoordig voor een rechtstreekse crematie eerder kiezen.
Laatst is mijn Oma overleden, 87 jaar, en weet je wat die heeft gezegd, alleen een crematie, en zeker niet in de kerk en ook geen pastoor of zoiets erbij, ik hou daar niet van wat daar allemaal in de kerk wordt gezegd het is kwats. Ze is dus ook niet bediend, wou ze ook niet. Gewoon simpel, dat er wat werd voorgelezen over hoe zij was, en muziek erbij. En dat dan op zo'n leeftijd. Respect!!
Ik zelf heb dit jaar een crematie meegemaakt waar jij het begeleiden, Lilian Hafmans. En wat je nu schrijft met dat 3 jarig jongetje wat overleden is, en zijn zusje van 5 maanden en dat jij dan even die in je armen neemt, zijn geen woorden voor!! Gelukkig heb je een geweldige vrouw waar je goed mee kunt praten als je weer een crematie hebt gedaan. Suc6 in de toekomst met dit speciale beroep. Groetjes Silluf Hegger
Disclaimer | Copyright© 2016 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie