'We gaan uit van argumenten niet van sentimenten'

11-1-2018 door: Redactie
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen interviewt HALLO Horst aan de Maas de lijsttrekkers van de zes politieke partijen in Horst aan de Maas. Waar gaan zij zich de komende jaren sterk voor maken, wat zijn hun ambities en wat hopen zij te bereiken? In deze aflevering Bram Hendrix, lijsttrekker van Essentie.
maskTop
'We gaan uit van argumenten niet van sentimenten'
maskBottom

“Dit zijn mijn vierde gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben nu twaalf jaar gemeenteraadslid en ben vijftien jaar actief in de politiek”, vertelt Sevenummer Bram Hendrix. “Dat voelt helemaal niet als een lange tijd. Ik vind het raadswerk nog steeds waardevol en erg leuk om te doen, leer er veel van. Vooral het lokale aspect van dit werk spreekt me aan. Ik heb dan ook niet de ambitie om naar Den Haag te gaan. Ik vind het fijn om iets bij te kunnen dragen aan mijn eigen omgeving. Daar krijg ik energie van.” Je mag hem dan ook gewoon op straat aanspreken, verzekert hij. “Ik wil juist graag uitleggen waar we voor staan en waarom we bepaalde keuzes maken. Als gemeenteraad geven we het College van B&W kaders mee en we hebben een controlerende rol. Dat is een verantwoordelijke taak.”

Hendrix startte zijn politieke carrière bij de Sevenumse partij Sevenum 2000. Vanaf 2010 is hij fractievoorzitter van Essentie, in 2014 werd hij als lijsttrekker gekozen. Essentie is een lokale partij die werd opgericht in 2009, toen de gemeenten Horst aan de Maas, Sevenum en Meerlo-Wanssum aan de vooravond van een fusie stonden. Het feit dat de partij lokaal is en dus geen rekening hoeft te houden met een landelijke lijn, geeft veel vrijheden, zegt Hendrix. “Inhoudelijke vrijheid, maar we kunnen bijvoorbeeld ook zelf bepalen wanneer we met onze kieslijst en verkiezingsprogramma komen.” Ten tijde van het interview is de kieslijst dan ook nog niet bekend. Veel wil hij er nog niet over kwijt: “Maar het is een goede mix tussen leden die nog een periode door willen en nieuwe namen. Dat is belangrijk.”

Essentie heeft momenteel zes zetels in de gemeenteraad. Aan voorspellingen wat dit aantal na de verkiezingen is, doet Hendrix niet. “Iedereen gaat natuurlijk voor winst. De afgelopen acht jaar hebben we onze stempel kunnen drukken op Horst aan de Maas. Ons doel is goede ideeën te ontwikkelen en die tot uitvoer te brengen. We kijken daarbij niet naar de korte termijn. We houden altijd in ons achterhoofd wat onze besluiten over twintig jaar kunnen betekenen. Essentie gaat uit van argumenten en niet van sentimenten. We kunnen ’t Gasthoês in Horst wel heel mooi gaan verbouwen, maar wat als er vervolgens geen activiteit komt in het gebouw? We zijn voor toekomstgerichte investeringen. Elke partij wil dat het prettig wonen, werken en leven is in Horst aan de Maas. Dat zijn ook onze basistaken.” Bij de vorige verkiezingen kreeg Essentie 3.722 stemmen. “Wat ik hoop is dat mensen hun stem weer aan ons geven. Dat mensen zeggen: ‘Ik heb de vorige keer op de juiste partij gestemd.’ Of ik bang ben dat we stemmen gaan verliezen aan de VVD? Nee, de gemeenteraad heeft behoefte aan goede partijen en goede raadsleden. We hebben ons best gedaan de afgelopen periode en staan nog steeds achter de dingen die we hebben gedaan.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie