Licht op groen voor glasvezel buitengebied

29-12-2016 door: Redactie
Wat de gemeenteraad van Horst aan de Maas betreft mag de gemeente garant staan voor de lening die BuitenGewoonBereikbaar af wil sluiten om zo een glasvezelnetwerk aan te leggen in het buitengebied. De aanleg van het netwerk kan hiermee starten.

De gemeenteraad steunde tijdens de raadsvergadering van woensdag 21 december het voorstel van het college om 100 procent garant te staan voor de lening van 4,5 miljoen euro die BuitenGewoonBereikbaar wil afsluiten met de NBG. In september had de raad nog flinke bezwaren tegen het plan van wethouder Ger van Rensch. Destijds wilde zij eerst meer zekerheden over de risico’s die de gemeente zou lopen, voordat ze het voorstel kon steunen.

Hoewel er eerst nog twijfels waren over de wel of niet geoorloofde staatssteun die de gemeente hiermee zou geven aan BuitenGewoonBereikbaar en de mogelijke risico’s voor de gemeente, kon de wethouder deze twijfels nu wegnemen. Ook doordat BuitenGewoonBereikbaar in samenspraak met de gemeente is veranderd van coöperatie naar stichting, kreeg de raad meer vertrouwen in het plan. Bij een coöperatie kan de gemeente niet direct ingrijpen, bij een stichting wel.

Alle partijen gaven deze vergadering hun steun aan het plan, behalve Eric Beurskens van Essentie. Hij stemt niet in met het plan, in tegenstelling tot de rest van zijn fractie. Beurskens vindt het plan nog steeds te risicovol. “Maar ik hoop dat ik ongelijk krijg”, zei hij.

BuitenGewoonBereikbaar is blij met het besluit van de gemeenteraad. “De raad heeft geen wensen en bedenkingen meer over de garantstelling. Dat straalt vertrouwen uit en voelt goed, gezien de vele inzet om zo ver te komen”, aldus Jeroen Achten van de stichting. De schop gaat niet eerder dan het tweede kwartaal van 2017 in de grond. In januari neemt het College van B&W een definitief besluit.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie