'Door een uur te geven, red je een leven'

7-6-2018 door: Redactie
Radio 10 organiseerde op zaterdag 2 juni de eerste Somertijd reanimatiedag. In samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis werden er op 35 plekken in Nederland gratis reanimatielessen aangeboden, onder het motto: ‘Door een uur te geven, red je een leven’. In Horst werden deze lessen verzorgd door Weijs+Hooft opleidingen.
maskTop
'Door een uur te geven, red je een leven'
maskBottom

Het initiatief is opgezet door Rob van Someren, radio-dj bij Radio 10. Van Someren is zelf hulpverlener en komt dus vaak in aanraking met mensen die een hartinfarct krijgen. Vandaar dat hij het zo belangrijk vond dat deze nationale dag georganiseerd werd. Van 12.00 tot 15.00 uur waren er op Radio 10 nummers te horen met 103 beats per minuut, die zogenaamde ‘reanimatiehits’ heten. Terwijl op de radio deze muziek te horen was waren deelnemers in heel Nederland aan het oefenen met reanimatie.
In de Bemmelstraat in Horst werden de lessen vanaf 12.00 uur gegeven aan een twintigtal mensen dat zich had opgegeven voor de actie. Ger Weijs vertelt dat de deelnemers vooral konden proeven aan hoe je moet reanimeren. “Na deze korte lessen hopen wij dat meer mensen zich gaan in gaan schrijven voor een cursus. Het is vooral belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat ze veel kunnen betekenen in zo’n nood­situatie. We leren de deelnemers dat ze vooral niet aan zichzelf moeten twijfelen en dat ze met iets doen altijd meer doen dan met toekijken. Het fout doen bestaat niet.”
De deelnemers kregen eerst een half uur theorieles waarna ze ook zelf mochten gaan oefenen op een reanimatiepop. In groepjes van twee gingen de mensen aan de slag en leerden de basis van de reanimatietechnieken. Aan bod kwamen verder de praktische handelingen die ze als hulpverleners moeten uitvoeren. Zo werd er uitgelegd dat ze als hulpverlener in eerste­ instantie aan hun eigen veiligheid moeten denken voordat ze het slachtoffer gaan helpen. Daarnaast werd het aanspreken van het slachtoffer geoefend en werd er uitgelegd wanneer het bellen van de hulpdiensten moet gebeuren. Het gebruik van een AED werd ook niet vergeten, de deelnemers kregen de mogelijkheid om daar mee te oefenen.
Dat zo’n cursus van levensbelang is, werd snel duidelijk. Verschillende deelnemers waren zelf ooit gered door reanimatie en anderen hadden juist iemand anders gered door reanimatie toe te passen. Dit zijn ingrijpende gebeurtenissen die de deelnemers nog altijd bij staan. Sommige van de aanwezigen zijn nog van plan een vervolgcursus te volgen om zelfverzekerder te worden en voor andere was dit gewoon een uurtje om alles op te frissen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie