Landbouwvoertuigen

2-8-2012 door: Dirk
De tractor is een onmisbaar stuk gereedschap voor de moderne agrariër. Het voertuig heeft de laatste decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De hedendaagse tractoren zijn dan ook een stuk comfortabeler en veiliger dan de oude tuffertjes, die nog regelmatig ploffend over de wegen van onze gemeente hobbelen. Hoewel, veiliger?

Af en toe schrikt D!rk behoorlijk van de enorme gevaartes, die proportioneel niet overal in ons straatbeeld passen en rakelings langs fietsers, voetgangers of auto´s schieten. Meestal zit de bestuurder dan nietsvermoedend en druk bellend op zijn wipstoel. Helemaal angstaanjagend wordt het als boer Geert of Jurek de tractor behangt met een accessoire uit het uitgebreide aanbod van tractortoebehoren. Af en toe steekt aan weerszijden van de trekker een heel stelsel aan pinnen en haken uit, waarvan D!rk vreest dat daar ooit een nietsvermoedende fietser of wandelaar aan gespiesd zit.

En de tractorbestuurder maar bellend doorboenderen. Je vraagt je werkelijk af waarom bijvoorbeeld autofabrikanten, maar ook gemeenten zich nog de moeite getroosten om veiligheidsvoorzieningen te treffen die voetganger- en fietservriendelijk zijn als iedere tractoreigenaar zijn voertuig kan behangen met levensgevaarlijke apparaten als maaiers, eggen en ploegen. En het gekke is: niemand zegt er iets van. Waarom niet? Laten wij deze soms levensgevaarlijke situaties op onze wegen oogluikend toe omdat Horst aan de Maas economisch grotendeels afhankelijk is van de agrarische sector? Dan moeten we ook niet meer zeuren over het Nieuw Gemengd Bedrijf en de bijbehorende gezondheidsrisico´s. De vraag is uiteindelijk: wie vat de koe bij de horens, of om een moderne draai aan deze stokoude uitdrukking te geven: wie pakt de trekker bij de eg?

Of wachten wij tot een groep schoolgaande kinderen wordt neergemaaid door zo´n vehikel, met alle gevolgen van dien? In dat geval kan de bestuurder in ieder geval wel direct 112 bellen. En dan maar hopen dat de ambulance niet vast komt te zitten tegen een andere trekker.

Dirk

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie