Kunst rond kerst

10-12-2009 door: Redactie
Op zondag 27 december vindt een van de laatste DAS activiteiten plaats. Op zeven plaatsen zullen professionele en amateurkunstenaars uit Sevenum exposeren. Het getal zeven is geen toeval. De oorsprong van Sevenum is te vinden in de zeven heimen, die het begin van het dorp vormden. Los hiervan staan twee kunstprojecten. Het resultaat hiervan wordt zichtbaar op dinsdag 22 december.

Wethouder Freek Selen zal twee kunstwerken, of beter gezegd het resultaat van twee kunsprojecten, onthullen. Het zijn kunstprojecten omdat ze door, voor en met behulp van inwoners van Sevenum uitgevoerd worden. Een en ander is bedoeld als blijvende herinnering aan het bestaan van Sevenum als zelfstandige gemeente.

Op zeven plaatsen in de gemeente riepen rode kastjes op tot het inleveren van herinneringen aan de gemeente. Deze herinneringen worden door kunstenares Helmie van de Riet verwerkt in zeven stalen kijkkasten. Deze hebben een formaat van 50 bij 32 bij 22 centimeter. Op 17 en 18 december vinden deze kasten hun plaats op zeven markante punten in de kom van Sevenum. ”Ze komen niet op de plek waar vroeger de zeven heimen stonden en helaas niet in Kronenberg en Evertsoord. De afstanden zouden dan te groot worden”, zegt Helmie. ”We krijgen nu een beloopbare route. De kastjes aan de lantaarnpalen waren bedoeld om de oproep tot het inleveren van materiaal te ondersteunen. Dit heeft aanleiding gegeven tot veel discussie”.

Kunstenaar Guus van Enckevort uit Evertsoord realiseert het tweede kunstproject. Het gaat uiteindelijk om een blijvende fotocollage in de nieuwe Wingerd. Guus deed een geslaagde oproep om digitaal foto`s van het huidige Sevenum aan te leveren.

”Op 22 december zijn deze klaar in de vormen van banners, katoenen doeken in een frame. Deze blijven dan voorlopig te zien voor het gemeentehuis. Later worden deze verwerkt in het plafond van de nieuwe Wingerd”, zegt Guus.

Nieuwe generaties bezoekers kunnen zich dan een beeld vormen van het Sevenum van 2009, het laatste jaar van de zelfstandigheid.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie