Kunst langs de weg

22-7-2010 door: Redactie
Veel mensen verwachten kunst in een museum of op voor de hand liggende plekken in het landschap, zoals in een park of midden op een rotonde. Soms kom je als wandelaar of fietser ook objecten tegen waarvan je in eerste instantie niet eens doorhebt wat het is of waar je niet zomaar aan voorbij kunt lopen. Zo ook in Tienray en Sevenum.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Wie vanuit Tienray via de straat Over de Beek binnendoor naar Oirlo rijdt, kan in een tuin aan de rechterkant van de weg een verrassende verschijning zien staan. Een grijsblauwe ronde koker met twee metalen deuren erin staat midden op het grote gazon van de tuin op nummer 11. De eerste vragen die rijzen: “Wat is het? Waar gaan die deuren naartoe? Wat zit er achter?” De antwoorden op die vragen moet ook de redactie van HALLO Horst aan de Maas de lezer schuldig blijven. Het ’portaaltje’ is geplaatst door Erik van Maarschalkerwaard uit Tienray. In het dorp is hij vooral bekend als lid van de dorpsraad en postbode, daarbuiten als kunstenaar. Als beeldend kunstenaar houdt hij zich naar eigen zeggen vooral bezig met de ”ordening en beleving van tijd en ruimte door middel van installaties en beelden.”

Het object in de tuin aan Over de Beek heeft hij de even mysterieuze naam TG-KL gegeven, een afkorting voor ’Time Generator Klein Lourdes’. Van Maarschalkerwaard wil met het kunstwerk mensen aan het denken zetten. Het object stond eerder op een expositie in Bergen aan Zee en Aken. Toen TG-KL dit voorjaar naar Tienray verhuisde, lichtte Van Maarschalkerwaard in een toespraak toe wat het kunstwerk zou kunnen zijn. Is het een geheim instrument om seismologische metingen uit te voeren? Wordt er achter de gesloten deuren een bijzondere plantensoort gekweekt? Of vormt het misschien de toegang tot een Mariagrot?

Van Maarschalkerwaard: “Mensen willen meteen weten wat het is. Ze vragen zich af of het iets anders dan een kunstwerk kan zijn. Ik wil mensen prikkelen en het liefst dat ze hun fantasie de vrije loop laten gaan”, aldus de kunstenaar uit Tienray.

Ook langs de knopenroute in Sevenum kunnen nietsvermoedende wandelaars een onverwacht object tegenkomen. Op knooppunt 51 aan de Dijkerheideweg in Sevenum staat een kruisbeeld. Sinds enkele weken hangt er achter het beeld een spinnenweb met daarin een gedicht met als titel Stilte. Het werk is van Bert Korsten uit Sevenum. Ook hij wil mensen aan het denken zetten en vooral dat ze eens stilstaan bij bepaalde zaken. Korsten: “Tempo is tegenwoordig het toverwoord. De huidige tijdsgeest is gejaagd en onrustig. Ik probeer wat tegengas te geven. Als je innerlijke rust hebt, straal je dat ook naar buiten uit.”

In zijn tuin aan de Grubbenvorsterweg hangen nog diverse andere webben en eerder heeft Korsten in Venlo en in Zeist aan exposities meegewerkt. De spinnenwebben zijn allemaal gemaakt van gegalvaniseerde draad met in het midden folie waarop een kort gedicht staat. Het web heeft voor hem een symbolische betekenis. “Het spinnenweb is een soort oervorm en heeft een link met het internet, het wereldwijde web en het netwerken”, vertelt hij. Ook de gedichten bedenkt hij zelf. “Ik probeer het altijd kort te houden. Een gedicht van een paar zinnen blijft krachtig”, vertelt Korsten, die zelf ook de rust nodig heeft om de juiste woorden te vinden voor zijn gedichten. “Soms valt iets precies goed, maar een andere keer zit je te ploeteren. Meestal komen de beste gedichten naar boven als je zelf kalm bent”, aldus Korsten.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie