‘Kunst heeft mensen nodig die grenzen verleggen’

12-7-2018 door: Redactie
De eigenzinnige St. Oda staat centraal in de tentoonstelling ‘Weil ich ein Mädchen bin’ in het Venrayse Odapark. Ze was een vrouw die opkwam voor haar eigen belangen en is daarmee een voorbeeld voor hedendaagse vrouwen.
maskTop
‘Kunst heeft mensen nodig die grenzen verleggen’
maskBottom

Zangeres Beyoncé lanceerde enkele weken geleden een nieuwe videoclip, opgenomen in het Louvre in Parijs. Poserend tussen de kunstwerken stellen zij en haar man Jay-Z de rol van zwarte vrouwen in de (kunst)wereld aan de kaak. Ze is daarmee een voorbeeld voor veel vrouwen van nu. De Heilige Oda mag ook wel een voorbeeld worden genomen. Geboren als koningsdochter in de zevende eeuw wijkt ze af van het uitgestippelde pad, een goed huwelijk sluiten en kinderen krijgen, en kiest haar eigen weg. Ze verblijft onder andere enige tijd in Venray en sterft uiteindelijk in Sint Oedenrode. In het Odapark, dat 25 jaar bestaat, is momenteel de tentoonstelling ‘Weil ich ein Mädchen bin’ te zien. De expositie is een ode aan Oda. Roel Sanders, educatiemedewerker van het Odapark: “Oda was een eigenzinnige vrouw. Ze zei: ‘ik kies niet voor dat wat je voor mij hebt uitgekozen, ik kies mijn eigen weg.’ We hebben bij de expositie kunstenaars betrokken die een zelfde eigenzinnigheid uitstralen. Zoals Guerrilla Girls, een groep anonieme vrouwelijke kunstenaars, die tegen ongelijkheid in de kunstwereld strijdt.” “Dat eigenzinnige spreekt mij erg aan”, zegt docente Jenny Dirckx. “De jongeren van tegenwoordig zien er bijna allemaal hetzelfde uit, er zijn niet echt jeugdculturen meer. Dat vind ik jammer.” Sanders: “Kunst spreekt het individu aan en helpt bij het ontwikkelen van je eigen identiteit.”

Vrouwen als Beyoncé helpen kunst dichter bij de jeugd te brengen, weet Sanders. “Ze kondigde haar zwangerschap aan met een foto op Instagram, waarbij ze afgebeeld stond als een zeventiende-eeuwse Madonna. Daarmee bereikt ze miljoenen volgers en laat hen kennismaken met historische Madonna’s. Kunst heeft altijd mensen nodig die grenzen opzoeken. Of dat nu in de muziek is of via een schilderij.” “Kunst kan iemand verrijken”, geeft Dirckx aan. “Het leert jongeren verder te kijken dan hun neus lang is. Dat betekent kunst voor het onderwijs. Ik merk dat wanneer we een excursie maken naar een museum, en de leerlingen bepaalde kunstwerken die we in de les hebben behandeld in het echt zien, ze deze herkennen en weten te plaatsen.”

Volgens de twee kun je niet vroeg genoeg beginnen met kinderen in aanraking te laten komen met kunst. “Ook voor kleuters is het magisch wanneer ze een grote zaal vol met schilderijen binnenstappen, ook al begrijpen ze het verhaal erachter misschien niet”, zegt Sanders. “Je moet het leren zien en daar speelt onderwijs een belangrijke rol in.”

Het Kunstlab in het Odapark biedt onder andere jongeren en kinderen een plek om spelenderwijs kennis te maken met kunst. Dirckx: “Leerlingen werken dan letterlijk tussen de kunstwerken. En je merkt dat dat erg inspireert.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie