King Cobra op Rozenfestival

29-7-2010 door: Redactie
Vriendengroep Dead Flowers uit Lottum neemt al sinds 1992 deel aan het Rozenfestival dat van 6 tot en met 9 augustus plaatsvindt. Elke editie weer maakt de groep een object dat gerelateerd is aan de Rolling Stones, zo ook dit jaar. Vanaf het moment dat de zomertijd eind maart inging wordt elke dinsdag en donderdagavond gewerkt aan 'King Cobra' zoals het object genoemd wordt. De laatste weken wordt er ook op zaterdagmiddag gewerkt om straks te kunnen genieten van hun werkstuk dat steevast naast café D'n Hook wordt opgesteld. Onze HALLO-verslaggever ging afgelopen zaterdag een kijkje nemen op hun 'bouwlocatie'.

Wanneer ik aan kom rijden staat de deur van de schuur al helemaal open. Meteen wordt gestopt met werken en nemen de 'kels' plaats rondom een stel schragen die dienen als een soort zitje. Een van de bouwers aan het object loopt naar de koelkast en komt terug met een paar flessen bier. "Zonder bier wordt niet gebouwd", zegt Henk Bos, de architect van de creatie. De vriendengroep bestaat uit twaalf personen: Jeu en Maria Vergeldt, Geert van de Pasch, Joyce Vreede, Leon Vergeldt, Ruud Egelmeers, Berny Sijbers, Theo van Helden, Wiel Custers, René Aarts, Henk Bos en nog een Geert van de Pasch, (ook wel sch....genoemd).

De loods die gebruikt wordt om 'King Cobra' te bouwen is van Jeu en Maria Vergeldt. "Je mag gerust schrijven dat we hen erg dankbaar zijn voor het beschikbaar stellen van die ruimte. De loods is al maanden door ons in gebruik. Niet alleen tijdens deze voorbereidingen, maar ook tijdens alle andere edities van het tweejaarlijkse festival", zegt René Aarts.

Al vanaf begin jaren negentig maakt de groep een object dat betrekking heeft op de Rolling Stones. "We zijn allemaal fan van de Stones. Wanneer de groep in Europa een concert geeft, zijn wij erbij", zegt Henk Bos, een Stones-fan in hart en nieren. Bos is tevens de bedenker van het kunstwerk dat de groep elk rozenfestival weer in elkaar zet. "Dit jaar bootsen we het achtergrondpodium na zoals te zien was tijdens de 'Voodoo Lounge Tour' van de Stones in 1995. Ik heb alles op schaal getekend en uitgewerkt. Tijdens dat concert maakten de Stones gebruik van grote panelen met speciale verlichting met hoog boven het midden van het podium een gigantische cobra. Zoiets gaan wij ook maken. Onze cobra wordt maar liefst zeven meter hoog, een echte blikvanger voor alle bezoekers", aldus de architect en bedenker van het object.

De materialen die de bouwers nodig hebben, krijgen ze van de Stichting Rozendorp. "Maar dat is lang niet voldoende voor zo'n groot project en wat we tekort komen, halen we zelf bij vrienden en kennissen. Alles wordt bekostigd uit eigen zak", zegt Berny Sijbers. Na het Rozenfestival wordt alles weer zorgvuldig afgebroken. De vriendengroep biedt daarna King Cobra te koop aan. "Och, veel hoeven we er niet voor te krijgen maar het zou leuk zijn wanneer ons werk een tweede leven beschoren wordt", meent Bos.

Zaterdag 31 juli wordt begonnen met het bouwen op locatie. Om het geheel aan te kleden hebben de Dead Flowers tienduizenden rozenknoppen nodig. Alleen al de panelen die de Dead Flowers gebruiken hebben een oppervlakte van maar liefst vijftien vierkante meter. Op de vraag hoe ze aan de rozen komen en welke kleuren ze denken nodig te hebben zegt Bos: "Die worden pas op het laatst geknipt. De kleuren worden op het laatste moment vastgesteld omdat we afhankelijk zijn welke rozenknoppen op dat moment beschikbaar zijn. We kunnen altijd bij kwekers terecht voor rozenknoppen. Enkele Dead Flowers gaan daarna aan het knippen om ons te voorzien van rozen", aldus de bedenker van King Cobra. In de meeste gevallen komen de rozenknoppen van Jeu en Maria Vergeldt die zelf rozenkweker zijn.

Wanneer de groep het object op de plaats van bestemming heeft opgebouwd valt de spanning weg. "Dan zijn we te vinden bij D'n Hook, onze stamkroeg. Heerlijk genieten van hoe binnenkomende bezoekers zich vergapen aan ons bouwwerk. Soms gaan we in de buurt van ons object zitten luisteren naar alle opmerkingen over onze creatie door de festivalbezoekers. Man, daar doen we het allemaal voor", zegt Bos. Dinsdagavond na het festival is alles weer opgeruimd en richten de Dead Flowers zich alweer op het volgende festival in 2012. "Wellicht wordt dat ons laatste grote project. Of we na het Floriade-jaar nog doorgaan weten we nog niet. Ik denk dat sommige leden nog willen maar dan niet meer zo groots als we tot nu toe gedaan hebben. Ach, we zien het dan wel weer, wie weet", sluit Bos het interview af.
Die middag wordt er niet meer gewerkt aan King Cobra. De koelkastdeur gaat open: "Biertje?" Zonder bier wordt niet gebouwd in Lottum.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie