Kevin van Leuven snel weer de motor op

22-7-2010 door: Redactie
Een indrukwekkend litteken op de enkel van Kevin van Leuven is een stille getuige van zijn motorcrash afgelopen mei. Na de val bleek in het ziekenhuis dat hij zijn enkel op twee plaatsen gebroken had. Zes weken later loopt Kevin nog met een kruk, maar hij wil zo snel mogelijk weer zijn motor op.

Eind juni was Kevin bij de TT in Assen, maar niet om te racen, want dat was nog te vroeg. “Ik heb zoveel mogelijk proberen te leren door naar de races te kijken. Maar nou heb ik wel genoeg langs de kant gestaan.
Mij zie je niet meer op een circuit totdat ik zelf weer kan rijden.”

Deze week stapt Kevin weer de motor op. Dan is de eerste training. Begin augustus zal hij ook weer zijn eerste wedstrijd rijden. “Nu moet ik eerst gewoon weer veel meters maken. ” Hij wil dit jaar nog een paar wedstrijden rijden, ook voor het Europees kampioenschap. Het team dat achter Kevin staat, geeft hem daar de kans voor en daar is hij erg blij om. “Daar wil ik graag nog wat moois laten zien.”

Op de vraag of hij weleens bang is op de motor antwoordt hij resoluut: “Iedereen is wel eens bang. Dat maakt je scherp en geconcentreerd. Je moet constant tot de limiet willen gaan, rijden op het scherpst van je kunnen. Je neemt dus continu veel risico. Maar dat moet ook, anders win je niet.” Hij denkt niet dat hij zich straks op de baan door zijn laatste val anders voelt. “Ik ben geen brokkenpiloot, maar heb toch al meerdere crashes meegemaakt. Ook toen ging ik daarna weer gewoon de baan op, zonder nog bij die val stil te staan en mijn rondetijden waren vaak snel weer op pijl. Als je echt bang op de motor zit, dan wordt het niets en kun je net zo goed stoppen. Ik heb er nooit een seconde over nagedacht om met racen te stoppen. Ik móet op dat ding, het bestaat niet dat ik niet race.”

Volgens Kevin is een positieve instelling datgene wat iemand een echt goede motorcoureur maakt. Behalve talent en ervaring is het ook noodzakelijk dat iemand de juiste mentaliteit heeft. “Rossi (meervoudig wereldkampioen, red.) bijvoorbeeld heeft altijd goede zin en is mentaal niet kapot te krijgen. Hij blijft altijd positief en voelt zijn motor geweldig goed aan. Je ziet bij hem het plezier ervan af stralen.” Kevin is lang fan geweest van Troy Bayliss, een Australische motorcoureur die er min of meer toevallig achter kwam dat hij goed kon motorracen. “Als je ervoor gaat kun je meer dan je denkt, daar is Troy Bayliss echt een voorbeeld van. Hij heeft van nature misschien niet het talent van iemand als Rossi, maar het is echt een knokker. Genne kwats, genne bullshit, daar hou ik van.”

Om te kunnen racen, is veel geld nodig. Geld, dat voornamelijk van sponsors moet komen. De familie Van Leuven heeft door de jaren heen een mooi groepje sponsors om zich heen verzameld. Hij heeft zich na zijn crash wel even schuldig gevoeld ten opzichte van deze sponsors. “Maar ik heb nog nooit zoveel kaarten gekregen als nu na de crash. Van vrienden, fans, kennissen in de motorwereld, maar ook van sponsors. Allemaal van mensen die me blijven steunen. Teksten als ´Laat je kop niet hangen´, ´je moet gewoon verder gaan´, ´wij blijven je toch wel steunen´, doen je wel wat.” In juli organiseert de familie Van Leuven een barbecue voor alle fans en sponsors. Verder worden er sponsordagen en een slotavond georganiseerd. Zo wil de familie ook wat terug doen om te laten zien dat zij dankbaar zijn voor de (financiële) steun die ze ontvangen.

De liefde voor racen is begonnen toen Kevin acht jaar was. Met z´n broers en vriendjes ging hij met een brommertje in het bos crossen. “We hadden daar een baantje gemaakt, de boswachter vond het geweldig. Overhoop vliegen en elkaar uitlachen. Ik vond dat crossen toen al het gaafste wat er was. Zelf had ik nog niet door dat ik ook echt talent had. Ik deed maar wat eigenlijk.” Toch was het talent toen al aanwezig. Hij had altijd de beste rondetijden geeft hij toe. “Ik was gewoon altijd de snelste, of het nou op zo’n brommertje was of dat we met de familie gingen karten. Altijd wil ik het bestaande record verbeteren, elke ronde weer, dat zit er gewoon in.”

Kevin’s ogen gaan stralen als hij het over snelheid heeft. Toch is volgens hem topsnelheid niet alles. Je moet voornamelijk behendig zijn. Goede bochten kunnen rijden. “Snelheid geeft adrenaline. Om met een hoge snelheid je motor en lichaam onder controle te houden geeft een gigantische kick. Ik merk nu ook dat ik die wedstrijdspanning al een tijdje niet gehad heb, waardoor ik gewoon suffer wordt.
De adrenaline is echt een soort verslaving. Jammer dat je dat niet in een spuit kunt kopen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie