'Keten tellen ook mee'

11-9-2014 door: Redactie
Jongerenwerkers van Synthese Bram Jacobs (26) uit Horst en Anton van der Heijden (32) uit Helmond zijn een project begonnen waarbij zogenoemde keetadviseurs in de maanden oktober, november en december langs de keten van de gemeente Horst aan de Maas gaan. Deze adviseurs bieden keethouders en -bezoekers workshops aan om hun keet meer verantwoord te organiseren.
maskTop
'Keten tellen ook mee'
maskBottom

Bram Jacobs legt uit hoe het idee rondom de keetadviseurs is ontstaan. “De Drank- en Horecawet verbiedt jongeren onder de 18 jaar vanaf 1 januari 2014 alcohol te kopen en te drinken. Het project Lekker Friz! heeft hieromheen verschillende thema’s gebouwd. Een van die thema’s is jongerenketen en dat hebben wij opgepikt. Jongeren blijven tegenwoordig veel meer hangen in de keet en dit verdient onze aandacht.”

Volgens de jongerenwerker is Synthese pro-keet. “Het is een platform waar jongeren vaak hun eerste stappen zetten om activiteiten te organiseren. Dit vinden wij een goede zaak. Wij willen ons focussen op de omstandigheden binnen de keet. Hoe zit het met de brandveiligheid, het inschakelen van nooddiensten, de eventuele overlast in de buurt en het alcohol- en drugsgebruik?”, zegt Bram.

Om keetgangers hierin wijzer te maken, is voor de methode van plattelandsjongeren.nl gekozen. Anton van der Heijden: “Hierbij gaan jongeren die binnen dezelfde doelgroep vallen als keetadviseurs langs onder het thema Test je keet. Ze leggen in een avond zeven thema’s uit door middel van bijvoorbeeld een laagdrempelige quiz of debat.”

Momenteel zijn er vijf keetadviseurs aangesteld door de jongerenwerkers. Danny van Hees (24) uit Horst is een van hen. “Ik heb meegedaan met de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij ik me richtte op jongeren. Toen ben ik ook langsgegaan bij keten en sozen en kwam zo in contact met Bram en Anton. Zelf ben ik bezoeker van een keet in America en heb dus ervaring hiermee. Toen Bram en Anton mij vroegen om keetadviseur te worden, was ik meteen enthousiast.” Ook Guy Heldens (21) uit Broekhuizen was geïnteresseerd. “Bram is een keer langs geweest bij onze keet in Broekhuizen, die er al heel lang staat. Hij gaf toen voorlichting en dat vond ik interessant. Zo kun je ideeën overbrengen van keet tot keet.” Jeroen Koch (22) uit Grubbenvorst kwam al zo’n zes jaar geleden in contact met Anton tijdens een open inloop in Grubbenvorst. “Hij gaf toen een voorlichting en zo ben ik er ingerold”, zegt Jeroen.

Volgens Bram willen de keetadviseurs het beeld van een keet een positieve boost geven. “Wij komen niet onverwachts langs om de hele keet te controleren. De keten kunnen zichzelf opgeven als ze een positief en verantwoord beeld neer willen zetten. Met sommige keten hebben we al contact, omdat we eerder tijdens straatrondes langs geweest zijn.” Volgens de jongerenwerkers gebeuren er wel eens ongelukken in de keten waarbij keetadviseurs van pas komen. “Maar er gebeurt niet meer dan bijvoorbeeld in de horeca of uitgaansgelegenheden. Maar omdat keten steeds meer bezocht worden, tellen ze ook steeds meer mee. Daarom moeten we zorgen voor goede randvoorwaarden”, geeft Bram aan.

Om keten goed te kunnen informeren, krijgen de jongerenwerkers en de vijf keetadviseurs op zaterdag 20 september een training. “De brandweer, mensen van plattelandsjongeren.nl en van Vincent van Gogh, het centrum voor geestelijke gezondheidszorg, komen langs om ons wijzer te maken op bijvoorbeeld het gebied van brandveiligheid en alcohol- en drugsgebruik”, zegt Anton. Hij vertelt dat Synthese op den duur meer jongeren wil benaderen om keetadviseur te worden. “Zo staan we nog op het Dendron College, de kermis in Horst en het Citaverde College waarbij jongeren ons ook mogen benaderen als ze interesse hebben.”

Niet alleen jongeren, maar ook ouders worden betrokken. Bram: “Als de keet bijvoorbeeld in de achtertuin van je ouders staat, lichten we hen in over wat ze kunnen doen in bepaalde situaties.”

Keten kunnen zichzelf opgeven voor Test je keet of hier meer informatie over opzoeken op www.facebook.com/testjekeet

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie