Opening expositie Museum De Kantfabriek

7-5-2018 door: Redactie
In museum de Kantfabriek in Horst vond zondag 6 mei de opening plaats van de expositie Russische Traditionele Toegepaste Kunst. Tijdens deze expositie zijn er honderd eindexamenwerken van de Hogeschool voor de Volkskunsten uit Sint Petersburg te bezichtigen. Een unicum voor Nederland.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

‘Geweldig trots’, is Tineke Geurts, commissiehoofd wisselexposities van museum de Kantfabriek, op de tentoonstelling. “Als ik door de expositieruimte loop, denk ik: ‘jeetje, dit is allemaal met de hand gemaakt, er is niets machinaal aan’. Het zijn allemaal jonge studenten, tussen de 15 en 20 jaar, die dit hebben gepresteerd. Dat is zo bijzonder.”

Aan de Hogeschool voor de Volkskunsten kunnen studenten een zesjarige academische opleiding volgen in onder andere kantklossen, borduren, zijde schilderen en het bewerken van been en hout. In het eindexamenjaar maken ze één stuk waar ze op beoordeeld worden. De academie heeft meerdere locaties in Rusland en telt in totaal duizend studenten. De school in St. Petersburg is de grootste met driehonderd leerlingen en zes afdelingen.

Voordat zondag 6 mei de expositie geopend kon worden, waren daar al drie jaar van besprekingen, bezoeken over en weer en onderhandelingen aan vooraf gegaan. “Drie jaar geleden stonden we op een Duits kantkloscongres. We hadden daar een stand om het museum te promoten. Naast ons stonden mensen van de Hogeschool voor de Volkskunsten. Als je een aantal dagen naast elkaar staat, kom je een keer aan de praat en op een gegeven moment vroegen we of ze niet naar Nederland wilden komen met hun collectie. Daar was wel interesse in.” Na het congres werd contact gehouden en in oktober 2016 reisde een delegatie van het museum, waaronder Geurts, naar St. Petersburg. “We kregen onder andere een rondleiding door de school. Het was echt geweldig om te zien hoe daar wordt gewerkt. In een grote ruimte waren de examenstukken tentoongesteld en daar hebben we er uiteindelijk een kleine honderd uitgekozen. Dat was niet eenvoudig. De ruimte die we hebben is beperkt. We hadden nog veel meer mee kunnen nemen, maar op een gegeven moment moesten we gewoon de knoop doorhakken. Hoewel we ons als museum met name op textiel richten, hebben we ook stukken van de andere afdelingen meegenomen. Zo trekken we ook een breder publiek.”

Zo’n drie maanden geleden werd gestart met het voorbereiden van het inrichten van de ruimte. “Vorige week woensdag arriveerden de stukken. Helaas is niet alles meegenomen. Zo hadden we ook beensnijwerk willen laten zien, maar omdat dit dierlijke producten zijn, mochten deze niet de grens over. Dat is jammer, maar als ik kijk naar wat er nu staat, dat is echt top. Het is uniek voor Nederland. We zijn geweldig trots dat wat we drie jaar geleden voor ogen hadden, gelukt is.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie