Kamervragen over weigering Marijn Poels in India

15-12-2011 door: Redactie
Documentairemaker Marijn Poels uit Swolgen reisde in juli af naar India waar hij op Mumbai Airport op een binnenlandse vlucht zou stappen. Dit ging echter niet door. Hij werd bij de douane tegengehouden omdat hij op een zwarte lijst bleek te staan. Ondanks zijn benodigde papieren mocht hij het land niet binnen.

“Ik was verbouwereerd dit te horen. Wat er aan de hand was werd me niet verteld. Ik werd, na een uur in een klein kamertje te zijn ondervraagd, onder militaire begeleiding het vliegtuig naar London ingezet”, vertelt Poels. Hij was in de veronderstelling dat dit ‘akkefietje’ in London zo opgelost was en dat hij binnen vierentwintig uur terug zou zijn in Mumbai. Dit bleek niet het geval: de ambassades en immigratiedienst hielden de deuren gesloten.

Waarom hij werd teruggestuurd konden het consulaat en de immigratiedienst niet zeggen. “Het enige antwoord wat ik kreeg was: Meneer Poels, u moet zich realiseren dat u India nooit meer binnenkomt.” Maandenlang probeerde Marijn Poels bij de Indiase ambassade in Den Haag de redenen voor weigering te achterhalen, maar zonder succes.

Afgelopen weekend kwam Poels erachter dat hij niet de enige was. “Een goede vriend van me is recentelijk exact hetzelfde overkomen. Dat maakte mijn voorval niet incidenteel en ongetwijfeld dat wij niet de enigen zijn, van daaruit heb ik actie ondernomen.” Poels nam Tweede Kamerlid Frans Timmermans van de PVDA in de arm. Hij gaat kamervragen stellen. Timmermans deelt de mening dat eerst visa verstrekken en vervolgens zonder opgaaf van reden toegang te weigeren, in strijd is met internationaal gangbare gebruiken.

Poels vindt het opmerkelijk dat er vanuit Den Haag niet gezien kan worden wie er op de zwarte lijst staan. “De Indiase Ambassade is een week in bezit geweest van mijn paspoort om een visum te regelen. Ze hebben de mogelijkheid gehad een onderzoek naar mijn reisverleden uit te voeren, dat is de reden waarom een paspoort moet worden afgegeven. Dat gebeurt blijkbaar niet en ondanks dat worden er toch visums uitgeschreven. Daar wordt veel aan verdient door de ambassades. Ik heb er misschien weinig aan om mijn recht te halen maar het gaat er om het kromme beleid van een ambassade aan de kaak te stellen”, vindt Poels.

Deze week zal Tweede Kamerlid Timmermans opheldering vragen in de Tweede Kamer aan de Minister van Buitenlandse Zaken.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie