Jeugdbrandweer bijna van start

15-6-2011 door: Redactie
De gemeente Horst aan de Maas zet een jeugdafdeling van de brandweer op. De jeugdbrandweer wordt opgericht om te werven voor de volwassen brandweer en is voor jongeren tussen 12 en 15 jaar. Vrijdag 17 juni is er om 19.00 uur op de kazerne in Sevenum een voorlichtingsavond voor ge´nteresseerden en ouders.

Hans Peeters, commandant Brandweer Horst aan de Maas: “Het is de bedoeling dat we nu een aspirantenteam opzetten, van 12- tot 15-jarigen, die dan over twee jaar doorstromen naar junioren en uiteindelijk naar de volwassen brandweer.” Er hebben zich al enkele belangstellenden aangemeld. “Afgelopen jaren hebben we al meerdere verzoeken gehad om een jeugdbrandweer op te richten, in de rest van het land zijn er al zo’n honderd jeugdverenigingen. Eerder was de gemeente daar gewoonweg te klein voor. Nu de gemeente wat groter is kunnen we ook jeugdleiders van meerdere kazernes inzetten.”

De jeugdafdeling wordt niet alleen opgericht om te werven voor de volwassen brandweer, maar heeft ook een sociaal aspect. Peeters: “Het is echt een vereniging, maar wel met een serieus aspect. We hopen dat we hiermee ook meteen de brandveiligheid onder jongeren kunnen promoten en dat de verantwoordelijkheid met een sneeuwbaleffect bij de jeugd terecht komt.”

De jeugdbrandweer zal op vrijdagavond van 19.00 tot 20.30 uur gaan oefenen op de kazerne in Sevenum. Jeugdleiders zullen met theorie- en praktijklessen de jeugd tactieken en technieken van het vak bijbrengen. “We gaan toewerken naar wedstrijden en meedoen in de competitie tegen andere jeugdverenigingen. Onlangs was er nog een landelijke wedstrijd in Venray”, aldus Peeters.

“We gaan het natuurlijk niet te gevaarlijk maken voor kinderen. Je moet het zien als een serieus spel. Bij wedstrijden heb je groepen van zes: een bevelvoerder, een pompbediende en twee duo’s. We bootsen dan bijvoorbeeld een brand in een oude schuur na met linten, borden en rook. De oefening bestaat dan uit het zoeken van andere ingangen en het blussen van de brand. Ook de systemen om water uit de leiding te halen worden geoefend. Met het oefenen van tactiek en techniek wordt toegewerkt naar de wedstrijden.”

Er is speciale kleding en materiaal beschikbaar gesteld voor de nieuwe jeugdbrandweer van Horst aan de Maas. Er wordt nog niet met adembescherming gewerkt, maar brandweerhandschoenen en -laarzen behoren wel tot de outfit. Ook heeft de jeugdbrandweer een echte brandweerwagen tot haar beschikking.

Op de vraag of de brandweer bang is voor sensatiezoekers is antwoordt commandant Peeters duidelijk: “We verwachten dat er serieus wordt omgegaan met dit concept. We zullen geen sollicitatiegesprekken gaan houden, maar de jongeren die zich alleen aanmelden voor sensatie filteren we er uit. We kijken natuurlijk met een scheef oog naar later. Zijn de jongeren ook sportief genoeg voor de echte brandweer?”

Vrijdagavond zal de brandweer voor alle belangstellenden uitleggen wat de bedoeling is. Peeters: “Iedereen is welkom! De infoavond is ook bedoeld voor de ouders. De leeftijd ligt nu op 12 tot 15 jaar, maar een groep enthousiaste 16-jarigen is natuurlijk ook nooit weg!” De aanmeldformulieren zullen vrijdag in ieder geval klaarliggen.

Disclaimer | Copyrightę 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie