Je staat gewoon stijf, je kunt niets doen

21-7-2010 door: Redactie
De storm van vorige week woensdag heeft flink huisgehouden. Ook bij de familie Van Rens uit Hegelsom. In slechts acht minuten vlogen de helft van de pannen van het 38 meter lange dak van hun boerderij.

Marie-Louise en Piet van Rens waren allebei thuis toen de storm over hun boerderij aan de Van Elzenweg 1 in Hegelsom trok. “Het werd in een keer zwart buiten, waarschijnlijk van het rondvliegend zand”, vertelt Marie-Louise. Ze stond in de keuken toen plotseling het keukenraam op de grond viel. Spullen waaiden van de schoorsteenmantel en binnen was het een grote troep. Zelfs in de blender vond ze later nog binnengewaaide bladeren. “Ik stond met mijn handen in mijn haar”, vertelt de Hegelsomse. “Je staat gewoon stijf, je kunt niets doen. Zelfs een pannenlat van de buren is door een klein raampje naar binnen gevlogen, met de nagels er nog aan. Dat is toch niet te geloven.”

Piet van Rens: “Je hoopt alleen maar dat het stopt. Voor mijn gevoel duurde het een kwartier voor de wind ging liggen, maar in werkelijkheid was het maar acht minuten. Het werd donker en van de ene op de andere seconde kwam de wind. Toen hoorde ik de dakpannen al klapperen op het dak.” Dat bleek een slecht voorteken. Binnen de kortste keren was het complete pannendak aan de voorkant van de boerderij losgeraakt, waarvan een groot deel in de wei voor het huis belandde.

Het dak lag voor een groot deel open. Voor het echtpaar Van Rens was het daarom zaak om het zo snel mogelijk weer waterdicht te krijgen. “We hebben direct de zaak gemobiliseerd en familie, vrienden en kennissen zijn gekomen en hebben geholpen om zeilen over het dak te trekken”, vertelt Piet van Rens. “Met een grote groep zijn we alle rotzooi uit de wei gaan halen. Die lag helemaal vol met dakpannen, glas, stukken dakplaat, takken, noem maar op. In totaal heb ik negen volle aanhangwagens met van het dak gewaaide dakpannen weggebracht.”

Pas de dag na de storm wordt pas goed duidelijk wat de schade is. Deuren en ramen zijn beschadigd door rondvliegend puin. Een tuinkasje is omgewaaid en ook van de schuur waar de auto stond, zijn de meeste pannen losgeraakt. “Die auto was net weer helemaal goed in de lak gezet, er zat geen schrammetje meer op”, zegt Marie-Louise. “Piet zei al: ’nu zul je zien dat er volgende week weer een kras op komt.’ Nu is hij door de pannen die er op zijn gevallen helemaal total loss.” Binnen in het huis blijkt dat door de kracht van de storm een houten spant is gebroken. Het dak is zo’n vijf centimeter verschoven, zodat de spanten en een buitenmuur moeten worden gestut.

Inmiddels is de rotzooi rondom het huis voor het overgrote deel weer opgeruimd. Maar het echte werk komt nog. Eerst het onderhandelen met de verzekering en dan moet er weer een nieuw dak op de boerderij komen.

De boerderij van de familie Van Rens is niet het enige huis in de buurt dat schade heeft. Marie-Louise:
“De buren zijn twee slaapkamers kwijtgeraakt. Een stuk gevel brak af net waar het plafond van de slaapkamers zit. De buurvrouw wilde boven de ramen dicht gaan maken en keek zo tegen de wolken aan. Toen raakte ze in paniek en kwam ze hier naartoe.” Volgens Piet van Rens hebben de buren flinke waterschade en is het zelfs onbewoonbaar verklaard vanwege de kans op gaslekkages. “Het lijkt alsof de storm hier precies in een cirkel is neergestreken”, zegt Piet. “Verderop zijn rondom een bungalow alle bomen platgewaaid, die staat er nu helemaal kaal bij.” Ook bij de buren zijn pannen van het dak gewaaid. En een stuk verderop is een complete schuur ingestort, bovenop drie auto’s die erin stonden.

De storm bleef echter redelijk plaatselijk. “De buurvrouw was na de storm met een borstel de brievenbus aan het afpoetsen en wij zitten helemaal in de rotzooi”, vertelt Marie-Louise, die er inmiddels nuchter naar kijkt. “Zo dicht zat het bij elkaar.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie