Jaaroverzicht 2017

28-12-2017 door: Redactie
In deze laatste HALLO van het jaar een terugblik op 2017.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

januari 2017
2017 werd goed afgetrapt met 150 bikkels die tijdens de Nieuwjaarsduik in de Kasteelsbossen het koude water indoken. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak legde burgemeester Kees van Rooij de nadruk op de gemeenschap en over hoe burgers er voor elkaar kunnen zijn. Dat inwoners zich inzetten voor anderen werd duidelijk in de maand januari.

Huub Peeters bakte op nieuwjaarsdag voor het twintigste jaar op rij ontelbaar veel oliebollen voor de hele buurt. Verder startten Emma, Alex en Victor Lucas uit Hegelsom het initiatief om een nieuwe sociocratische school te beginnen en werd de keet NH Boerkes in America tweede in de verkiezing van de Beste Keet van Nederland 2016.

Op het Dendron College ging in januari daarnaast een nieuw telefoonbeleid van start: telefoons dienden voortaan vóór de les te worden ingeleverd, zodat de leerlingen tijdens de lessen niet meer werden afgeleid door hun mobieltjes. “Het loopt inmiddels goed, hebben we het idee”, vertelt Jenny Dirckx van het Dendron College. “Voor de nieuwe leerlingen is het heel normaal om de telefoon in deze zakken te doen en sowieso doen de onderbouwleerlingen het heel consequent. Het is echter nog niet overal automatisme.”

De school is zeker niet van plan het beleid op korte termijn te veranderen. “We staan zeker nog steeds achter het beleid. Ik hoorde toevallig een collega vorige week zeggen dat hij wel steeds meer geneigd is tegen de leerlingen te zeggen dat ze de telefoon in hun kluisje moeten laten liggen, zodat hij er helemaal niks meer van hoeft te zeggen. Het zou hooguit die kant uit kunnen gaan, maar niet meer terug.”

februari 2017
Februari was een maand vol ideeën over de vernieuwing van de gemeente. Zo werden plannen gemaakt voor een herinrichting van de Groote Molenbeek en er ontstonden ideeën voor appartementen in het voormalige gemeentehuis te Grubbenvorst.

In deze praktijk kunnen studenten tot dierenartsassistent hun geleerde kennis inmiddels in de praktijk toepassen. Ook werd er natuurlijk flink carnaval gevierd. In America ontstond er verder wat onvrede over het nieuwe wegdek op de Griendtsveenseweg. Het pas opgeknapte wegdek zou onveilige situaties opleveren. De omwonenden kwamen in protest en naar aanleiding hiervan werd de Griendtsveenseweg opnieuw onder handen genomen. Toos en Jac Kleuskens hebben zelf aan de Griendtsveensweg gewoond. Inmiddels woont hun dochter daar, dus ze komen er nog regelmatig. “Naar aanleiding van de klachten is de weg gedeeltelijk heel mooi opgeknapt. Plaatselijk is het echter nog steeds erg slecht en onveilig”, vertelt Jac. “In het voorjaar wordt er daarom opnieuw gekeken of er actie ondernomen moet worden.”

Team Rooi voor Ian zamelde geld in om aan de start van de fietstocht Duchenne Heroes te kunnen verschijnen. Het team fietste deze tocht in september, speciaal voor de 6-jarig Ian Engelen uit Horst, die de spierziekte Duchenne heeft. Met Duchenne Heroes wordt er geld ingezameld voor onderzoek naar de ziekte. Duikvereniging Quintus uit Horst vierde in februari verder het veertigjarig jubileum. De heemkundevereniging Sevenum verhuisde deze maand naar een lokaal in basisschool de Horizon en in America werd gestart met de bouw van Kompaswoningen. Op een terrein aan de Wouterstraat stonden vanaf april twaalf tijdelijke huurwoningen. Het alcoholbeleid werd verder nog aangepakt. Het drinken van alcohol door minderjaren werd vanaf deze maand helemaal niet meer getolereerd in de gemeente.

 maart 2017
In maart kwam de carnavalsperiode tot een einde en begon het ‘gewone’ leven weer. Flink wat initiatieven in de dorpen gingen van start.

Hegelsom stelde een centrumplan op voor een groen dorpshart, in America opende ’t Laefhoês en in Horst werd het startschot gegeven voor een burgerinitiatief om een groene corridor tussen Horst en de Castenrayse Vennen te realiseren. In Horst sloot verder de videotheek na 35 jaar haar deuren. Twee inwoners uit Horst aan de Maas waren in de race als kandidaat voor Expeditie Robinson, en hoewel ze het uiteindelijk niet tot het programma haalden, hield hun poging de gemoederen wel bezig binnen de gemeente. Juul van Berlo uit Horst was één van de kandidaten. “Ik kijk er eigenlijk alleen maar positief op terug. Het stemmen verzamelen op zich was al een heel bijzondere ervaring en de reacties die ik heb gekregen waren echt alleen maar leuk.” Toch lukte het uiteindelijk niet om bij de top 100 te komen die op het selectieweekend mocht. Op dat weekend zouden uiteindelijk vier kandidaten worden uitgekozen die echt mochten meedoen aan het programma.

“Dat ik er niet bij zat, vond ik natuurlijk wel heel jammer, zeker omdat ik best lang in de top heb gestaan. Ik ben er echt op het laatste uitgeknikkerd. En nu ik alles op tv zie, denk ik ook wel soms dat het echt zonde is. Want deelnemen aan Expeditie Robinson blijft één van mijn dromen.”

Maart was natuurlijk ook de maand van de landelijke verkiezingen plaats. Ruim 80 procent van de inwoners van Horst aan de Maas ging naar de stembus om een stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. In Horst aan de Maas werd het CDA met 22 procent van de stemmen de grootste partij, landelijk won de VVD.

april 2017
Begin april opende een aantal bedrijven in Horst aan de Maas zijn deuren voor het evenement Kom in de Kas. Verschillende voetbalverenigingen in de gemeente begonnen daarnaast met Walking Football, waardoor ook 55+ers weer het voetbalveld op kunnen.

Inmiddels is het Walking Football een begrip geworden in Horst aan de Maas. SV Melderslo was één van de eerste verenigingen die begon met het Walking Football. “Langzaam groeit het steeds een beetje meer. Er zijn steeds meer dorpen die erbij komen. Ik weet dat ze onder andere in Sevenum en Swolgen aan het proberen zijn om een team bij elkaar te krijgen. En ook buiten Horst aan de Maas krijgt Walking Football steeds meer bekendheid. Een paar weken geleden hebben we nog een wedstrijd gespeeld in Baarlo om ze er daar ook kennis mee te laten maken”, vertelt Henk Alards van SV Melderslo. “En de deelnemers vinden het geweldig. Voor hen is het een ideale manier om in beweging te blijven. Er naar kijken, daar is niks aan, maar daar is het ook niet voor bedoeld”, lacht hij.

April was verder de maand waarin in Melderslo het evenement Maestro van de Melderse plaatsvond, in Horst een toernooi voor G-sporters werd georganiseerd en vrijwilligers in Tienray zwerfvuil opruimden tijdens de Opschoondag. In America werden de eerste Kompaswoningen geopend, en sloot tegelijkertijd de plaatselijke supermarkt haar deuren. Inmiddels is er echter alweer een nieuwe buurtsuper geopend in America. Lennart Huijs uit Broekhuizen won in april de talentenjacht The Band, waarmee hij lid werd van de Vlaams-Nederlanse band Buurland. 

mei 2017
In mei vond de jaarlijkse hardloopwedstrijd Rundje um ut Hundje weer plaats. Meer dan duizend lopers liepen mee tijdens deze derde editie.

De plannen voor het station Grubbenvorst leken deze maand definitief niet meer door te gaan, nadat gedeputeerde Hubert Mackus de plannen wilde schrappen vanwege een gat in de begroting. Daarmee was het onderwerp echter niet zomaar afgedaan, want over de komst van het station heerst inmiddels nog steeds onduidelijkheid. Mei was ook de maand waarin de laatstejaars van de middelbare scholen weer eindexamen deden. Verder kreeg Meterik een eigen heemkundevereniging en bestond toneelvereniging Grikon uit Griendtsveen veertig jaar. EnergieKronenberg presenteerde de eerste plannen voor een energieneutraal dorp. Die plannen zijn inmiddels al wat verder gevorderd. “In onze ogen staat het er goed voor”, zegt Piet Selen van EnergieKronenberg. “We hebben afgelopen jaar verschillende informatieavonden georganiseerd, die ook goed bezocht werden. Ook hebben we een excursie gehad naar een Duits dorp dat al behoorlijk energiezuinig is, om ideeën op te doen. Verder zijn de eerste projectgroepen al gevormd en zijn er netwerken gelegd met onder andere studenten van de Hogeschool Zuid, die gaan kijken wat ze voor ons kunnen betekenen.” Voor volgend jaar heeft EnergieKronenberg dan ook al veel plannen. “De plannen zijn om dan ook actief met de burgers en bedrijven aan de slag te gaan. Ons streven is daarnaast om een pilotdorp te worden voor de hele gemeente, zodat we onze kennis ook kunnen delen met de andere kernen van Horst aan de Maas” Mei was verder de maand van de 21e editie van Funpop. Het festival stond in het teken van gezond zijn en bewegen en tijdens Baas van Horst aan de Maas werd team SKUKG uit Sevenum uitgeroepen tot Baas van Horst aan de Maas 2017. Sevenum is hiermee ook meteen de locatie van de 2018-editie.

juni 2017
Juni was de maand van de jubilea. OJC Cartouche in America vierde het veertigjarig jubileum met een feestweekend en de brandweer van Meerlo had ter ere van het 75-jarige bestaan een open dag. De Harmonie van Horst organiseerde in juni vanwege het tweehonderdjarig jubileum onder andere een concert waarin het verhaal van de Slag bij Waterloo werd verteld.

Dat was niet het enige evenement dat de harmonie organiseerde in het jubileumjaar. Loek Kleeven van de Harmonie van Horst: “We begonnen natuurlijk met ons nieuwjaarsconcert, toen volgde het concert van de slagwerkgroep. Daarna was de Slag bij Waterloo en we hebben afgesloten met het jubileumconcert.” Toch wordt de Slag bij Waterloo als het hoogtepunt gezien door de Harmonie van Horst. “Dat was zoiets bijzonders. Het was helemaal out of the box, met naast muziek ook toneelspel. Dat is echt goed blijven hangen bij ons allemaal. Ook de reacties waren lovend, het is door de gemeenschap ontzettend goed ontvangen.”

Ook stond de maand juni in het teken van sport. De Wandel Drie Daagse stond zoals ieder jaar weer op het programma en in Sevenum vond verder op de kabelskibaan bij De Schatberg een internationale wakeboardwedstrijd plaats.

In Equestrian Centre De Peelbergen in Kronenberg werd de Ride & Run georganiseerd, waarbij deelnemers met een paard en een hardloper een route af moesten leggen. Eindexamenleerlingen kregen deze maand te horen of ze geslaagd waren of niet en in Broekhuizenvorst kwam kinderboekenschrijver Jacques Vriens op bezoek. Op basisschool De Schakel kwam de auteur van onder andere Meester Jaap en Achtstegroepers huilen niet vertellen over zijn boeken. De gemeente maakte ook nog bekend dat in Melderslo en Hegelsom nieuwe woningen worden gebouwd.

juli 2017
In juli gaf gemeente Horst aan de Maas aan de komende drie jaar het personeelsbudget gaat verhogen naar 1,5 miljoen euro, om de werkdruk binnen de gemeentelijke organisatie te verlagen. Verder werd bekend dat basisschool De Klimboom in Swolgen gaat fuseren met De Mariaschool in Tienray.

Inmiddels is duidelijk dat deze school bij MFA Kerkebos in Swolgen komt. Ook aan evenementen was in juli geen gebrek. Syrische bewoners van gemeente Horst aan de Maas organiseerden deze maand een bijeenkomst om zo Horstenaren te ontmoeten en van elkaars cultuur te leren. Verder werd Vera’s Vettige Vijf, net als OMG! festival en ROEST festival, in juli voor de vijfde keer georganiseerd. Voor zowel Vera’s Vettig Vijf als ROEST Festival bleek dit de laatste editie te zijn.

In Lottum werd in juli officieel het strand aan de Maas geopend. Hiervoor werd een perceel langs de Maas kaal gemaakt en opnieuw ingezaaid. Er werden grote keien geplaatst, die een zitgroep vormen, en er werd een strandje aangelegd, waar al direct dankbaar gebruik van werd gemaakt. Nola Janssen van de dorpsraad van Lottum: “Nog steeds ligt het er goed bij, maar doordat de Maas hoog is gekomen is er waarschijnlijk wat zand meegenomen. Daar waren we wel al vanuit gegaan, maar het is toch even afwachten hoe groot de schade is.” Op het strandje heeft de dorpsraad heel veel goede reacties gehad. “Er is ontzettend veel gebruik van gemaakt, door de inwoners van het dorp, maar ook door toeristen. We zijn dan ook al aan het kijken voor een eventuele uitbreiding. In 2018 is het de bedoeling dat er een ligbank en picknicktafels bij het strandje worden geplaatst. Ook zijn er plannen voor een aanlegsteiger voor kleine bootjes. En wie weet worden er in de toekomst nog wel meer faciliteiten gerealiseerd.”

augustus 2017
Gemeente Horst aan de Maas maakte in augustus bekend dat het niet haalbaar is om een extra recreatiebad te realiseren bij de bouw van het zwembad bij Afslag10 in Horst. Ook hield de gemeente zich, net als de rest van het land, bezig met een meer genderneutraal beleid.

Zo komen er in Horst aan de Maas bijvoorbeeld genderneutrale toiletten, worden inwoners genderneutraal aangesproken en wordt er op formulieren niet langer naar het geslacht gevraagd. America kwam in augustus met serieuze plannen voor een nieuwe supermarkt. De stichting Brood op de Plank onderzocht of de inwoners behoefte hebben aan een buurtsuper.
Later in augustus werd bekend dat er vanaf 20 september weer een nieuwe supermarkt komt. Hay Mulders van stichting Brood op de Plank blikt terug op de eerste maanden van de nieuwe supermarkt: “Het is super dat er weer een supermarkt is in America. Mensen komen lekker winkelen en de eerste maanden zijn zeer hoopgevend voor de toekomst.” Augustus was ook de maand van de voetbalvrouwen. Dominique Janssen uit Horst won samen met de Oranjeleeuwinnen het EK voetbal.

In augustus lag verder station Grubbenvorst opnieuw onder de loep en werden er verschillende festivals georganiseerd. Op het terrein bij de manege in Lottum vond bijvoorbeeld voor de vijfde keer Beatz and Bandz plaats en op het strand bij de Kasteelse Bossen was When Love Meets Life. Bezoekers van dit festival konden onder andere hun wensen, offers, herinneringen en dromen opschrijven. In Sevenum werd de Milenniumput gerenoveerd. 

september 2017
Op initiatief van het kerkbestuur- en overlegplatform Evertsoord, Groengroep Sevenum en P.I. Ter Peel werd in september het kerkhof in Evertsoord gerenoveerd. Kronenberg organiseerde voor het eerst een kermis en in Melderslo ontstond onrust over het zonnepark dat daar geplaatst zou worden.

Het Duitse bedrijf Kronos Solar had een plan om een zonnepark ter grootte van 13 hectare te plaatsen. Een aantal omwonenden startte een werkgroep tegen dit initiatief. De werkgroep wilde dit zonnepark niet op de landbouwgrond die Kronos Solar ervoor had uitgekozen. Noud Albers van de werkgroep: “Inmiddels heeft de werkgroep overleg gehad met de fracties in de gemeenteraad en we hebben goed gehoor gekregen. In de raad is afgesproken dat er een beleidsnotitie wordt gemaakt over alle vormen van duurzame energie, waar ook de werkgroep een stem in krijgt. Voor er een beleid op papier staat, worden er geen vergunningsaanvragen met betrekking tot duurzame energie in behandeling genomen, dus ook over het zonnepark wordt voorlopig nog geen beslissing genomen. In april of mei is het de bedoeling dat het beleid wordt vastgesteld, dus tot dan blijft het nog even spannend.” Ook in Grubbenvorst was het onrustig in september. In het kader van het dijkversterkingsproject, werden er aan de Venloseweg 25 bomen gekapt. De dorpsraad van Grubbenvorst reageerde geschokt. In Lottum bestond de brandweer in september tachtig jaar en America kwam deze maand met plannen voor een herinrichting van de Kabroeksebeek. Het Horster Horeca Collectief introduceerde tijdens de septemberkermis in Horst een nieuwe Horster Horecamunt. Deze verving de oude groene munt, die tot oktober geldig was. Behalve dat, stond in Horst ook het oude gemeentehuis aan de Steenstraat in de steigers. Het gebouw uit 1890 werd deze maand gerestaureerd.

oktober 2017
Oktober was een maand van politiek nieuws. Onze burgemeester Kees van Rooij werd voorgedragen als burgemeester van de Brabantse gemeente Meijerijstad. Er werd bekendgemaakt dat hij per 1 december zou stoppen als burgemeester van Horst aan de Maas.

Verder werd de Hegelsomse Raymond Knops benoemd tot staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De discussie rondom station Grubbenvorst ging verder binnen de provincie en werd uiteindelijk zelfs doorgeschoven naar de Tweede Kamer. Leraren uit het basisonderwijs in heel Nederland gingen op donderdag 5 oktober staken in Den Haag. Dit deden ze omdat er volgens hen meer financiële middelen nodig zijn en voor het verlagen van de werkdruk. In Horst aan de Maas waren alle basisscholen dicht. Naast politiek nieuws kwam ook de derde editie van het Horster Woordenboek uit in oktober. Dit bleek een daverend succes te worden. Hub Smits is één van de initiatiefnemers van het woordenboek Intreentofhiël. “Het gaat ontzettend goed met de verkoop. We hadden een oplage van 1.250 stuks, en het grootste deel is inmiddels verkocht. Dat hadden we zeker niet verwacht.” Het belangrijkste doel van het woordenboek, was de promotie van het Horster dialect.

“En uit deze verkoopcijfers blijkt toch dat er veel belangstelling is voor het dialect. Twee zusjes die het boek kochten, zeiden bijvoorbeeld: “Wij moeten thuis dialect praten, anders zeggen pap en mam dat ze ons niet verstaan.’ Dat vond ik de mooiste reactie die we hebben gehad”, vertelt Smits. In Grubbenvorst werd in oktober verder de eerste editie van het Witte Dame Festival georganiseerd. Het dorp veranderde voor één dag in een middeleeuws dorp. In Kronenberg werd aan het Bedelaarspad een monument onthuld ter herinnering aan de Engelse bommenwerper die er in 1942 neerstortte.

november 2017
Het dorpsplatform van Hegelsom maakte zich in november zorgen over de mogelijke komst van supermarkt Aldi. De supermarktketen wil zich vestigen aan de Stationsstraat vlakbij de spoorwegovergang in Hegelsom, maar hierover is nog niets definitief.

In Horst zijn er daarnaast plannen voor een nieuwe brandweerkazerne voor de brandweerpost Horst. In deze kazerne zou dan ook plek moeten komen voor andere hulpdiensten. Voor de honden in de gemeente was het even niet meer zo veilig deze maand. De politie in Horst waarschuwde hondeneigenaren die met hun huisdier gaan wandelen op de Wachtpostweg in America. Bij de dierenartsenpraktijk in Horst kwamen in november namelijk drie meldingen binnen van vergiftigde honden.
Diezelfde dierenartsenpraktijk tekende op zondag 5 november een contract met het Citaverde College. Hiermee was de opening van het dierenartsenpraktijk op het Citaverde College een feit. Verder werd in november de eerste editie van Zaerum Kwist georganiseerd. Team NGG ging er met de winst vandoor. “We kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie”, vertelt Nicole Keijsers van de organisatie. “We hebben ontzettend veel positieve reacties gehad vanuit het dorp. Ook de prijsuitreiking, die plaatsvond in een grote tent bij café Breurs, was erg gezellig.” De organisatie heeft dan ook besloten om volgend jaar een tweede editie te organiseren. “Dat was natuurlijk meteen al de intentie, maar zoiets moet wel welkom zijn in het dorp.” En dat betekent dat de organisatie alweer bijna bezig is met de tweede editie. Keijsers: “ In februari gaan we de afgelopen editie evalueren en dan gaan we al langzaam beginnen met de voorbereidingen voor volgend jaar.” Onze plaatselijke artiesten schopten het in november tot buiten de gemeentegrenzen. DJ Hitmaestro uit Horst werd genomineerd voor een Party Award. Nienke Wijnhoven uit Horst en Demi Thomassen uit Tienray waren te zien in The Voice of Holland. Nienke lukte het zelfs om door te komen tot de volgende ronde.

december 2017
In december trad Ina Leppink-Schuitema in functie aan als interim-burgemeester, nadat oud-burgemeester Kees van Rooij officieel was afgetreden en daarnaast was benoemd tot ereburger van onze gemeente.

“Ik ervaar weer hoe mooi het ambt van burgemeester is”, blikt burgemeester Leppink op haar eerste weken in Horst aan de Maas terug. “Deze gemeente past me, zoals het nu lijkt, als een jas. Na de eerste collegevergaderingen en eerste, bijzonder uitgebreide, raadsvergadering, zit ik weer helemaal in het ritme van het lokale bestuur. Ook heb ik met mijn collega’s in de regio kennisgemaakt in bestuurlijke overleggen en heb ik kennis gemaakt met de inwoners; bij de opening van de ijsbaan, expositie in de kantfabriek en een 60-jarig huwelijk. Dat vind ik leuk aan het vak; de inhoudelijke en representatieve kant. Ik zit er weer helemaal in.”

Op het Dendron College werd aandacht geschonken aan homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender jongeren tijdens Paarse Vrijdag. De Drumband van Jong Nederland Horst vierde daarnaast het zestigjarig bestaan. Ook stond december natuurlijk weer bol van allerlei kerstactiviteiten, van kerstconcerten tot winterwandelingen. Ook de eerste plannen voor 2018 werden al gepresenteerd. In Melderslo introduceerde de werkgroep Groen Centrum ideeën voor een opknapbeurt van het dorpscentrum. Synthese Horst bracht plannen naar buiten voor een integratieproject in de gemeente en feestcafé De Lange in Horst gaf verder aan om volgend jaar eerder dicht te gaan. De deuren van de uitgaansgelegenheid sluiten in 2018 niet meer om 04.00, maar al om 02.00 uur. Met de derde editie van de Hôrster Kwis werd het jaar weer afgesloten. Ook de inschrijving voor deze editie zat helemaal vol.

Foto opsturen Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie