Ron Klemann, nieuwe JOGG-regisseur

2-8-2018 door: Redactie
Nico Freriks ging voor een nieuwe uitdaging naar Maastricht, waardoor er in de gemeente Horst aan de Maas een positie vrij kwam voor JOGG-regisseur. De gemeente vond hierin een vervanger in de persoon van Ron Klemann, waarbij de functie dus over gaat van oud-topvolleyballer naar oud-tophandballer. “Op voorhand dus al een hele verbetering”, grapt Klemann.
maskTop
Ron Klemann, nieuwe JOGG-regisseur
maskBottom

Sinds 2016 werkt de gemeente Horst aan de Maas met een JOGG-regisseur, iets wat is voortgevloeid vanuit het initiatief Sport aan de Maas. Een initiatief dat is opgezet om de inwoners van Horst aan de Maas te stimuleren tot een actieve en gezonde leefstijl. “Dit uit zich in verschillende projecten, waarbij de inwoners zoveel mogelijk mogelijkheden krijgen om het beste voor zichzelf te kiezen”, vertelt Klemann. “Sport, voeding, noem het maar op, het heeft er allemaal mee te maken en het gezondheidsaspect hoort daar ook bij.” JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. “Steeds meer jongeren in Nederland leiden aan overgewicht, dat is een maatschappelijk erkend probleem”, laat hij weten. “Tegenwoordig heeft één op de acht jongeren overgewicht en het punt is dat de meesten hiervan er zelf weinig aan kunnen doen. Zij leven op wat ze aangeleverd krijgen vanuit school, verenigingen en ouders. Daarom zetten we ons ook vooral in om die omgeving er meer bewust van te maken door het contact op te zoeken met scholen, sportkantines en dergelijke. De insteek is preventief: als we nu niets doen om overgewicht te voorkomen, dan geeft dat later problemen, moet er meer zorg afgenomen worden en gaan de kosten omhoog. Daarom moeten we nú investeren in de jeugd.”

Als JOGG-regisseur staat Klemann midden in het netwerk van al deze verschillende partijen en is het aan hem om ze bij elkaar te brengen, om zo gezonde initiatieven voort te brengen. “Hierbij kan ik gelukkig bouwen op een flink netwerk dat Nico Freriks heeft opgebouwd. Hij heeft het goed opgezet, dus het was belangrijk dat deze energie vastgehouden en voortgezet kon worden.” De gemeente legde de vraag neer bij het bedrijf waar ze Nico Freriks destijds ook vandaan plukten, namelijk Negen in Eindhoven. Negen is een bedrijf waar sport en marketing bij elkaar komen en de voornaamste doelstelling is om mensen in beweging te brengen. Dit doen ze daar aan de hand van concepten door heel Nederland, zoals dus ook Sport aan de Maas in Horst aan de Maas. Van daaruit is Klemann ook actief als coördinator voor de gemeenten Gennep en Bergen. “Bij beide gemeenten ben ik acht uur in de week nog actief. Toen het aanbod voor JOGG-regisseur in Horst aan de Maas vrij kwam, ben ik daar meteen op ingegaan. Het is een leuke gemeente, met veel dynamiek in elke kern, waarbij veel prachtige initiatieven van onderop aangepakt worden. Baas van Horst aan de Maas is daar een geweldig voorbeeld van.”

Klemann is 37 jaar en woont zelf in Egchel, in de gemeente Peel en Maas. Daar is hij terecht gekomen als handballer, waar hij zestien jaar in het eerste team van BEVO HC in Panningen op het hoogste niveau in Nederland heeft gespeeld. “In het laatste jaar als handballer werden we Nederlands kampioen, dus dat was een waardig afscheid van mijn eigen sportcarrière. Het meest bijzondere was dat we pas kampioen werden, toen er meer inbreng van buiten de Limburgse provinciegrens bij kwam, uit onder andere Amsterdam en Den Haag. Limburgers staan er wat dat betreft bekend om nog wat ‘soft’ te zijn, maar met nieuwe input in het team ontstond er meer dynamiek, was alles meer gebalanceerd. Zodoende slaagden we er toen wel in.” Van daaruit weet Klemann een bruggetje te maken naar zijn nieuwe functie. “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. In deze functie gaat het om de lange adem: een gezonde leefstijl creëer je niet zo maar van de ene op de andere dag. Dat doe je door prikkels en impulsen, maar ook door een goede samenwerking met verenigingen, scholen, dagopvang en ouders. Ik geloof in de kracht van een dorp en de mensen die er wonen. Horst aan het water in april was daar een perfect voorbeeld van, waarbij de kinderen op speelse wijze de mogelijkheden van water konden ontdekken. We willen niets verbieden, we claimen niet dat we heiliger zijn dan de paus. We laten alternatieven zien en dan is het aan de jongeren om daar zelf een bewuste keuze in te maken.” Klemann geeft ook aan het liefste iedere dag met ideeën bestookt te worden. Daarvoor, en voor vragen of meer informatie­ is hij dan ook te benaderen via r.klemann@horstaandemaas.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie