Inval bij Prime Champ

9-8-2012 door: Redactie
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dinsdag 7 augustus vier productielocaties van champignonkwekerij Prime Champ doorzocht in Horst aan de Maas en Venlo. Het openbaar ministerie deed dit in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte.

De inval is gedaan op basis van informatie die de politie heeft verkregen. Hierop werd een strafrechtelijk onderzoek gestart dat volgens een woordvoerder van het Functioneel Parket al een tijd in de voorbereidende fase was. "De inval was de volgende stap in het onderzoek." 

Bij de doorzoeking zijn drie -verdachten aangehouden. Twee Poolse vrouwen in leidinggevende functies en een Nederlandse man die hoofd financiën is worden verdacht van uitbuiting van Poolse werkneemsters. Bij het ter perse gaan van deze HALLO was nog niet duidelijk of de verdachten daadwerkelijk voorgeleid worden aan de rechter-commissaris. "We hebben dinsdag veel informatie verzameld. Deze moet bestudeerd worden voordat bepaald wordt of zij vrijdag worden voorgeleid", aldus de woordvoerder.

Volgens het ministerie werken bij het champignonbedrijf enkele honderden champignonpluksters, hoofdzakelijk Poolse vrouwen. De Inspectie verdenkt het bedrijf van het structureel onderbetalen van deze werkneemsters. Ook zouden zij lange werkdagen maken en vrijwel geen vrije dagen krijgen. Daarnaast moeten zij een deel van hun loon afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen. Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel voor financieel gewin.

In samenwerking met de Poolse autoriteiten zijn ook doorzoekingen gedaan op twee adressen in Polen. Hier zouden volgens de Inspectie pluksters geworven worden voor de champignonkwekerij. De Inspectie vermoedt dat de informatie die de pluksters daar krijgen niet strookt met de werk-situatie in Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de directie Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW waren betrokken bij de doorzoekingen. Zij hadden de politie Horst in kennis gesteld van de doorzoeking. "Dat is standaard-procedure als men in andermans keuken gaat koken", laat een woordvoerder van politie Horst weten.

Prime Champ is al eerder -verdacht geweest van uitbuiting. FNV Bondgenoten schakelde in 2007 de arbeidsinspectie in om het bedrijf aan te pakken. Er werd toen geen bewijs gevonden voor overtredingen met betrekking tot het minimumloon. "Wel was er sprake van onderbetaling, maar hier waren voor Prime Champ geen consequenties aan verbonden", aldus Wim Baltussen, FNV-bestuurder. De doorzoeking van dinsdag was geen verrassing voor de FNV-bestuurder. "Dit is een dossier wat altijd actueel blijft, ook voor ons. Het is fijn dat er actie is ondernomen, maar we moeten eerst de resultaten van het onderzoek afwachten. Maar ik ga ervan uit dat de inval niet zomaar was en dat er een degelijk vooronderzoek heeft plaatsgevonden."

Ook Thijs Coppus, fractievoorzitter van de Provinciale Staten voor de SP stelde al eerder vragen over het champignonbedrijf. In 2003, 2005, 2007, 2009 en 2010 werden in de gemeenteraad van Horst aan de Maas vragen gesteld over huisvesting en uitbuiting van Poolse werknemers. "De SP wil dat de provincie Limburg het voor werkgevers onmogelijk maakt om Oost-Europese werknemers op het terrein van het bedrijf te huisvesten. Hierdoor komen veel buitenlandse werknemers amper in contact met de Nederlandse samenleving, hierdoor kunnen misstanden zoals uitbuiting lang voortwoekeren. Dit is slecht voor de integratie, zorgt voor moderne slavernij en oneerlijke concurrentie", laat Coppus woensdag op zijn weblog weten.

Wethouder Litjens geeft aan dat Gemeente Horst aan de Maas het onderzoek van justitie afwacht. Prime Champ heeft locaties voor arbeiders bij het bedrijf. Deze worden gehandhaafd door de gemeente. "Ook voor Prime Champ in Horst gelden de richtlijnen over huisvesting van arbeidsmigranten met betrekking tot bijvoorbeeld brandveiligheid en het aantal mensen dat er woont", aldus wethouder Litjens. "De betalingswijzen vallen echter onder de arbeidsinspectie." "Als het zo is als beschreven, dan past het niet in het gemeentelijk beleid en dat betreuren we. Maar de gemeente wacht het onderzoek eerst af", aldus een woordvoerder van de Gemeente.

Het bedrijf is volgens de woordvoerder van het Functioneel Parket niet stilgelegd. Wel heeft de officier van -justitie duidelijk aangegeven dat de autori-teiten ervan uitgaan dat alle regels per direct in acht worden genomen. Hierop wordt ook toegezien door de Inspectie SWZ.

Prime Champ was niet bereikbaar voor commentaar.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie