Internationale uitwisseling

1-10-2009 door: Redactie
Al vele jaren vinden er internationale uitwisselingen plaats tussen het Dendron college in Horst en scholen uit het buitenland. Deze week zijn het de VWO klassen die 85 gasten uit Slovenië op bezoek krijgen.

Ik spreek met Hinde Lemmen, een van de organisatoren van deze uitwisseling. “We zijn vele jaren ­geleden gestart met deze uitwisselingen. In eerste instantie met een school uit Italië. De laatste jaren vindt deze plaats met een school uit ­Ljubljana, Slovenië.

Op mijn vraag wat de achter­liggende gedachte is bij deze uitwisse­lingen vertelt Lemmen: “Sommige leerlingen hebben nog geen ervaring met het buitenland. Dit geeft hun de kans om hiermee in aanraking te komen. Verder zien we het als een stukje vorming. De leerlingen komen door deze uitwisseling in contact met een andere cultuur. Het initiatief wordt financieel gesteund door het Europese platform voor internationalisering.”

Op mijn vraag hoe de leerlingen van het Dendron deze gebeurtenis ervaren antwoordt Lemmen: “De studenten vinden het best spannend. Het leeft enorm. Iedereen is bezig om de week te laten slagen”.

Het programma ziet er dan ook gelikt uit. Gestart wordt met een tour door Horst en natuurlijk door het Dendron college. Er is een bezoek aan het Nationale Park de hoge Veluwe (Kröller Muller Museum). Er is een voetbaltoernooi en volleybaltoernooi. Er zijn dansworkshops. Verder vindt er een bezoek plaats aan Amsterdam waar o.a. het Rijksmuseum wordt bezocht. Ook voor de leerlingen van het Dendron is dit een prachtig cultureel en sportief programma.

Aan het woord is Barbara Dezman, een van de gasten uit Slovenië: “Het valt mij op dat het hier zo vlak is. Er zijn geen heuvels. Ik vind de omgeving wel erg mooi. Alle huizen hebben een prachtige tuin. ­Barbara en haar 84 mede­leerlingen zijn ongeveer 15 uur onderweg geweest. Haar school is gevestigd in Ljubljana. Ze woont in het dorpje Begunje waar ongeveer 1.000 mensen wonen. Begunje ligt 40 kilometer van Ljubljana.

Omdat ze graag naar school wilde in de hoofdstad van Slovenië, en niet iedere dag op en neer wilde reizen, zit Barbara op het internaat van de school. Het bevalt haar goed om intern te zitten.

“Als we het huiswerk af hebben, gaan we vaak de stad in. Daar is van alles te beleven”, vertelt ze. Na ons gesprek vertrekt Barbara naar de volgende afspraak in het drukke sociale programma.

Lemmen besluit: ”Achteraf vinden leerlingen deze ervaring een van de hoogtepunten van hun VWO carrière. Het is een internationaal avontuur dat inspireert. Vooral de gastvrijheid die wordt getoond door de Slovenen maakt indruk.”

Het tegenbezoek naar Slovenië vindt plaats in april 2010.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie