‘Ik bezorg net zo graag zestigduizend eieren’

9-8-2017 door: Redactie
Een uitspraak van een topman van de Nederlandse Voedsel en Waren-autoriteit zorgde afgelopen week voor ophef in Nederland. ”Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden”, zei hij, naar aanleiding van de besmetting van bepaalde eieren met het luizenbestrijdingsmiddel fipronil. Alex Janssen uit Hegelsom kwam hierop met een ludieke actie.
maskTop
‘Ik bezorg net zo graag zestigduizend eieren’
maskBottom

Alex Janssen werkt in de eiersector en is bovendien voorzitter van Stichting Blij met een Ei, een stichting die onder andere voorlichting geeft over eieren. Afgelopen week plaatste hij naar aanleiding van de uitspraak van de NVWA-topman een oproepje op Facebook waarin hij vroeg een artikel van de NOS te delen, waarin de waarschuwingen voor de eieren worden afgezwakt. Hij beloofde iedereen die het bericht deelde een doosje eieren. Het bericht is momenteel al meer dan 6.400 keer gedeeld.

“Ik zit natuurlijk zelf in de sector,” vertelt Alex, “en op het moment van die uitspraak klapte er een bommetje, zeker toen het de volgende dag weer werd afgezwakt. Ik had te doen met de pluimveehouders die de dupe zijn van een onjuiste communicatie.” Volgens Alex zijn de eieren namelijk gewoon veilig te eten. “Op 22 juli zijn alle bedrijven die zaken hadden gedaan met het bedrijf dat fipronil gebruikte, geblokkeerd. De eieren van die bedrijven zijn teruggehaald, en er is een oproep gedaan om alle eieren met de betreffende eiercode eventueel weg te gooien. Die eieren met fipronil liggen dus niet in de winkels,” legt hij uit.

Beloftes wel waarmaken

Tijd voor actie dus, vond Alex. Zijn bericht op Facebook was eigenlijk heel spontaan. “Ik zat gewoon thuis in de tuin, ik heb namelijk eigenlijk vakantie, en zette het oproepje op Facebook. Ik had verwacht dat het misschien een paar honderd keer zou worden gedeeld,” zegt Alex. Dat werd dus een beetje meer en inmiddels heeft de teller de zesduizend delers ruim gepasseerd. “Ik wil mijn beloftes wel waarmaken, dus heb ik een tweede oproep gedaan, waarin mensen een formuliertje in kunnen vullen en hun adres kunnen doorgeven. In de week van Wereld Ei Dag, vrijdag 13 oktober, gaan we de eieren rondbrengen,” vertelt Alex. Daarbij krijgt hij hulp van onder andere de ‘mmmEggies’. Ook vanuit andere hoeken komt hulp. “Ik heb al vanuit alle windstreken eieren aangeboden gekregen, en er zijn zelfs pluimveehouders die aanbieden om ze zelf te bezorgen, geweldig toch.”

Alex is blij dat het allemaal zo is verlopen. Dat hij door zijn actie wat extra werk gaat hebben, vindt hij dan ook totaal niet erg. Integendeel: “Ik bezorg net zo graag zestigduizend eieren als vijfduizend,” lacht hij. “In alle negativiteit van de afgelopen tijd, was het ook wel weer tijd voor iets positievers.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie