Horst overspoeld met koren

26-5-2010 door: Redactie
Afgelopen maandag, tweede pinksterdag, werd het centrum van Horst gedomineerd door 32 zangkoren uit de 16 kernen van Horst aan de Maas. Er werd gezongen voor het gemeentehuis, in de Lambertuskerk en voor de ABN-Amro bank. Ruim 900 koorleden namen deel aan 'Koren in de Kern'. Hoogtepunt was het ­gezamenlijk ten gehore brengen van het nieuwe volkslied van de gemeente: 'Hôrs aan de Maas'.

René Colbers, de initiatiefnemer van 'Koren in de Kern', was in zijn nopjes. "De werkgroep met daarin Ria Nomen, Ton Titulaer, Lisa Hermans en Henk Versleijen, hebben geweldig­ werk verricht. Het was in één woord fantastisch. Nadat eerst voor het gemeentehuis werd gezongen, vertrok de grote groep zangers en zangeressen naar de Lambertuskerk die helemaal vol was. Aan het einde was een staande ovatie hun deel," glundert Colbers. Het Wilhelminaplein was goed bezet waarbij bezoekers genoten van alle optredens vanaf de terrasjes. Aan het einde van de middag, rond 17.00 uur, vond een finaleoptreden van alle koren plaats voor het gemeentehuis. Na het Limburgs volkslied werd het nieuwe volkslied van de gemeente Horst aan de Maas gepresenteerd en gezongen door alle aanwezige koorleden. De publieke belangstelling voor deze bijzondere 'Koren in de Kern-dag' was groot.

Burgemeester Kees van Rooij: "Als ik van trotsheid kon groeien, zou ik nu een heel end groter zijn." Een opmerking van de burgervader die velen met luid applaus bekrachtigden en daarmee het succes van 'Koren in de Kern' onderstreepten. Van Rooij beloofde tot slot aan alle aanwezigen dat hij het Horster volkslied op een CD wil laten zetten en deze aan alle 16 kernen wil aanbieden. Het evenement 'Koren in de Kern' kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Plus Evenementen en de Gemengde Zangvereniging Con Brio uit Broekhuizen/vorst.

Tekst nieuw volkslied gemeente Horst aan de Maas:

Wao Mooder Maas eur nukke,
en de Piël geheime haet
Wao me vánzellufspraekend
‘Hoi’ en ‘Hajje’ zaet
Dát land van zand,
viën en vette klei
Neem ik mien hárt
aaltiêd mit meej mej

Dao wil ik woëne
Dao wil ik laeve
Dao kán ik droëme
en wil ik wiejer gaon
Dao kan ik vreej zien
Mit mekaar verwaeve

Hôrs aan de Maas;
ut hárt van mien bestaon
D’r zien zomerse dage,
van kopere blaosmuziek
Ge hed d’r alle ruumte;
rust en romantiek
Mit hei, mit wei,
vol greun golvend graas
De lóch diej spegelt zich
in velde van glaas

Refrein
Wao deep in briëje bedde,
’t witte gold verborge zit
Ós land van zestien durpe,
mit eigenheid en pit
Mien thoes, mien hoes;
vertrouwd en wer neej
Hôrs aan de Maas
huurt gewoën beej meej

Tekst en muziek:
Wim Hendrix en Ron van den Beuken

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie