Hitteprotocol in werking

30-6-2010 door: Redactie
De zorginstellingen in Horst aan de Maas zijn goed voorbereid op de hitte die ons te wachten staat. Berkele Heem en Elzenhorst in Horst, Sevenheym in Sevenum en La Providence in Grubbenvorst nemen zo nodig voorzorgsmaatregelen tegen de hitte. Elke zorginstelling moet een hitteprotocol hebben, dat is verplicht. In het protocol staan maatregelen omschreven die de warmte binnenshuis enigszins tempert.

Christel Vervoort van De Zorggroep: "Het hitteprotocol is inmiddels in gang gezet. We adviseren bewoners en cliënten extra vocht tot zich te nemen, katoenen kleding te dragen en extra inspanningen te vermijden. Ook het uitschakelen van elektrische apparaten draagt bij tot een koelere omgeving.

Bij sommige instellingen maken we gebruik van pictogrammen op de afdelingen zodat personeel en cliënten weten wat ze moeten doen bij extreme warmte. Met name de afdelingen waarop demente bewoners zijn ondergebracht, krijgen extra aandacht. Zij kunnen zich immers minder goed uiten. Ik denk dat we prima voorbereid zijn op de warmte", aldus Vervoort.

Zorgmanager John Smedts van zorgcentrum La Providence in Grubbenvorst: "Ook wij houden ons aan het hitteprotocol. Dit betekent 's nachts ventileren en overdag de gordijnen en ramen dicht. Alleen al het sluiten van de gordijnen levert twintig procent minder warmte op. We hebben geen airco maar wel een topkoeling, een installatie die de lucht plusminus vijf graden warmer of kouder kan maken in vergelijk met de buitentemperatuur.

Verder laten we zo weinig ­mogelijk lampen branden, maken extra drinkrondes, en adviseren tv-toestellen en computers uit te schakelen. Op de gesloten afdeling worden onze cliënten vrijwel ­constant in de gaten gehouden.
Wij zijn op de warmte voorbereid", aldus Smedts.
Naar verwachting neemt maandag de hitte enigszins af en keren we terug naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie