Het gas de deur uit

26-4-2017 door: Redactie
Ger Coenen (70) uit Sevenum is ongeveer een jaar geleden gestart met het project ‘Het gas de deur uit’, waarin hij in een demohuis heeft geprobeerd het gas letterlijk de deur uit te werken. Het demohuis is nu bijna af.
maskTop
Het gas de deur uit
maskBottom

Ger Coenen is al een jaar of acht fanatiek bezig met zonnepanelen. Hij geeft presentaties op scholen, bedrijven en aan particulieren en is veel bezig met projecten. Toen hij en zijn vrouw vorig jaar verhuisden, was hij klaar voor de volgende stap: op allerlei manieren zo veel mogelijk stroom gebruiken in plaats van gas. “We gingen natuurlijk op zoek naar een huis dat voldoende mogelijkheden had voor het project, maar tegelijkertijd moest het ook een doorsnee, standaard huis zijn waar er veel van zijn. Op die manier kunnen we laten zien dat duurzame energie voor heel veel mensen mogelijk is en op welke manieren je het gas in zo’n standaard huis toch als het ware weg kunt duwen.” De twee-onder-een-kapwoning waar Ger en zijn vrouw nu wonen ziet er van buiten heel normaal uit, maar bevat van binnen allerlei duurzame manieren om het energiegebruik te regelen.

“We hebben bijvoorbeeld gekozen voor een pelletkachel,” vertelt Coenen. “Deze verwarmt de hele kamer op basis van houtsnippers, waardoor een verwarming op gas overbodig is. Dit is niet alleen sfeervol, maar ook goedkoper dan gas.” Naast de pelletkachel heeft hij nog meer manieren gevonden om het huis te verwarmen zonder dat er gas nodig is. “We hebben elektrische vloerverwarming, een elektrische boiler en daarnaast hebben we een infraroodverwarming, die een ruimte kan verwarmen met alleen straling. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens veel aangenamer, omdat er door de straling geen luchtverplaatsing plaatsvindt.”

Coenen is er van overtuigd dat stroom weer belangrijker gaat worden dan gas in de toekomst. “Met de huidige problemen met de gaswinning, bijvoorbeeld in Groningen, kunnen we ervan uitgaan dat het gas steeds duurder wordt. De vraag naar stroom zal daardoor toenemen,” vertelt hij. “Toch blijven mensen huiverig voor het overstappen op zonnepanelen en het winnen van eigen stroom, terwijl dat het begin is van een duurzaam huishouden. Ik merk gelukkig wel dat het hier begint te bruisen. Het zien en beleven van de duurzame innovaties helpt mensen over de drempel, zeker als ze zien dat het rendabel is.”

Het demohuis waar het paar woont is nog niet helemaal klaar. Er wordt nog steeds verbouwd. Coenen: “De mensen die hier hebben gewerkt zijn ook in aanraking gekomen met nieuwe manieren om energie te winnen. Dat nemen ze weer mee in hun werk.” Het mensen bewust maken van de manieren waarop ze op een duurzamere manier met energie om kunnen gaan is één van zijn doelen. In de toekomst hoopt hij dit dan ook voort te kunnen zetten, door mensen te adviseren, maar ook door het demohuis als tastbaar voorbeeld te gebruiken. “Als het huis af is, is het de bedoeling dat mensen kunnen komen kijken naar het huis. Dat we hier bijeenkomsten hebben waarin we samen nadenken over hoe we nóg minder gas kunnen gebruiken. Uiteindelijk zal de gasaansluiting helemaal verdwijnen en hebben we een ‘nul op de meter’ in huis.” Voor meer informatie mail naar solar2010@tele2.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie