Herdenkingsdienst in Tienray

5-5-2015 door: Redactie
In de kerk van Tienray was maandag 4 mei een herdenking om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De herdenking werd georganiseerd vanuit de dorpen Meerlo, Swolgen en Tienray. Ook was er tijd om vooruit te kijken met het thema ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.’
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De herdenking in Tienray begon om 19.00 uur en was breed opgezet vanuit de drie dorpen. Fanfare Vriendenkring verzorgde de muziek, gemengd koor Unitas de zang en kinderen van basisschool De Klimboom hielden een presentatie en hadden een krans gemaakt. Tijdens de herdenking gaven Frans Kerstjens, dichter Wiek Lenssen en pastoor Ruud Verheggen lezingen. De lezing van Kerstjens ging onder andere over de tegenwoordige vanzelfsprekendheid van vrede en vrijheid hier, maar niet in de rest van de wereld. Lenssen vroeg zich af hoe men oorlog kan voorkomen, trok verschillende historische vergelijkingen en pleitte voor het delen van welvaart en vriendschap. Pastoor Verheggen vertelde hoe vrede bij ons allemaal begint en iedereen liefde en zorg moet uitdragen. De lezingen werden afgewisseld met gedichten voorgedragen door Truus Knoops-Kersten en muzikale stukken die met het thema oorlog en vrede te maken hadden.

Binnen de ceremonie was een speciale plaats gereserveerd voor Hanna van der Voort. Een van de organisatoren, Toon Knoops: “Hanna was een lokale verzetsheld. Samen met de Amsterdamse student Nico Dohmen haalde zij 123 joodse kinderen uit Amsterdam en Rotterdam en bracht ze onder bij gezinnen hier in de buurt.
Als kraamverzorgster kon ze dit gemakkelijk doen zonder op te vallen.”
Een van de omstanders vertelde hoe ze zelf als kind nog een Joods jongetje in huis hadden gehad: “Als Hanna binnen kwam dan moesten de kinderen even buiten gaan spelen, dan was het een grote mensen gesprek.” In de aanloop naar de dag van de herdenking hebben de kinderen van de basisschool over Hanna en de oorlog geleerd in museum Sorghvliet bij Wiel Nabben. Twee kinderen van de basisschool, Sanne en Rochelle, hielden tijdens de ceremonie dan ook een kleine presentatie over Hanna.

Na de ceremonie in de kerk was er een stille tocht naar het nabije Hanna van der Voort plein onder begeleiding van een trommel en het luiden van de kerkklokken. Hier werden onder andere twee minuten stilte gehouden en de Last Post gespeeld. Shirly en Rick van De Klimboom droegen eerst een gedicht voor en Fleur en Britt plaatsten daarna een krans die zij zelf gemaakt hadden. Na de buitenceremonie werd er nog koffie en cake geserveerd in dienstencentrum Zonnehof. Hier was nog even aandacht voor het leed in Nepal en werd mensen gevraagd het goede doel te steunen. De gehele dodenherdenking werd druk bezocht.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie