Broekhuizenvorster soldaten herbegraven

24-5-2018 door: Redactie
Op het kerkhof in Broekhuizenvorst zijn maandag 14 mei de stoffelijke resten van twee Nederlandse militairen opgegraven. Zij worden op donderdag 24 mei opnieuw begraven op het militair ereveld De Grebbeberg in Rhenen.
maskTop
Broekhuizenvorster soldaten herbegraven
maskBottom

Het betreft hier twee militairen uit Broekhuizenvorst die op vrijdag 10 mei 1940 sneuvelden tijdens de inval van de Duitsers. Sergeant Pierre Clevis, 29 jaar, sneuvelde in Katwijk aan de Maas en soldaat Grad Derks, ook 29 jaar, sneuvelde in Grubbenvorst. Na enkele weken werden beide militairen naast elkaar op het kerkhof in Broekhuizenvorst begraven. In 1941 werd door de bevolking een monument opgericht ter nagedachte­nis aan deze dorps­genoten: een soldaat rustend op zijn geweer. Dit kwam te staan bij de graven van de militairen, voor de ingang van de kerk.

In de loop der jaren is het monument in verval geraakt en is er in november 1999 besloten het monument te restaureren en te verplaatsen. Het kwam vervolgens tegen de kerkmuur aan de noordzijde te staan. Aanleiding voor de verplaatsing zou zijn dat hiermee plaats vrij kwam voor meerdere graven. Er kon echter niet aangetoond worden dat met deze werkzaamheden de stoffelijke van de twee militairen waren geruimd. Het was een doorn in het oog voor het Consul Oorlogsgraven Stichting (OGS), waar Hans Steenmetz deel van uitmaakt, en de nabestaanden, dat de twee mannen in een niet-aanwijsbaar graf lagen. Sindsdien is er met regelmaat verantwoording gevraagd voor de stoffelijke resten. Eind 2017 kwam het bericht van het Ministerie van Defensie tot het openen van de graven. Met de professionele hulp van Berging en Indicatie Dienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) werden de graven geopend op maandag 14 mei. Hierbij is veel materiaal verzameld die de identificatie mogelijk maakten. Zo zijn vier schoenen gevonden, waarbij aan de grootste maat soldaat Derks kon worden bepaald. Ook was hij nog voorzien van zijn helm. Steenmetz geeft aan dat het gebruikelijk is dat militairen die zijn gesneuveld in de meidagen in 1940 en begraven in een particulier graf in hun woonplaats, worden herbegraven op de erebegraafplaats De Grebbeberg in Rhenen. De Oorlogsgraven Stichting beheert en draagt de zorg voor de stoffelijke resten en de graven. De gesneuvelden hebben rechten die door deze stichting bewaakt en gehonoreerd worden. (Foto: archief)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie