'Hallo auto' in Sevenum

18-3-2010 door: Redactie
"Waar leer je meer van het verkeer dan in de praktijk?" Met dit als motto heeft de ANWB het initiatief 'Streetwise' in het leven geroepen. Dit is een lesprogramma dat de verkeersveiligheid van kinderen moet bevorderen. Voorzien van allerlei materialen en auto's gaat een team van de ANWB naar basisscholen om kinderen van groep 1 tot en met groep 8 met verkeer in aanraking te brengen. 'Hallo auto' was het programma voor groep 5 en groep 6 op vrijdagmorgen 12 maart in de Emmastraat in Sevenum. De kinderen waren laaiend enthousiast.
Kinderen van groep 5 en groep 6 vol in de remmen!

"Wat doe je met een bal die de straat oprolt?", vraagt Irene van het ANWB-team aan de leerlingen van basisschool De Horizon in Sevenum. De kinderen weten het wel: "Gewoon blijven staan." De motivatie geeft Irene duidelijk aan: "Je kunt altijd een nieuwe bal kopen, maar een nieuw kind, dat is niet te koop." Op deze manier wordt de kinderen duidelijk gemaakt hoe ze zich in het verkeer dienen te gedragen.

Ook wordt duidelijk gemaakt dat een remweg van een auto meestal langer is dan je denkt. In groepjes van vier trekken de meisjes en jongens een sprintje van 20 meter.
Ze stoppen met rennen bij de finish en kijken daarna hoever ze doorge­lopen zijn. Soms twee meter, maar ook soms zo'n vier meter.
Deze oefening is de inleiding op het 'betere' werk. In een echte auto mogen de kinderen een voor een op de remmen gaan staan bij een snelheid van enkele tientallen kilometer per uur. Irene zit op de bestuurdersplaats en maakt tempo. De leerling zit naast haar in een aangepaste stoel, natuurlijk met veiligheidsgordels om. Een van medeleerlingen staat klaar met de vlag. Bij het afvlaggen vol in de remmen! Net als in een lesauto ­zitten er ­remmen rechts in de auto. Het remmen leidde tot enerverende momenten. Wie nog denkt iets te kunnen leren over verkeer in het klaslokaal, zou nu ­helemaal van het tegendeel overtuigd zijn.

Naast het programma 'Hallo auto' voor groep 5 en groep 6 verzorgde de ANWB nog drie andere programma's. Voor groep 1 en groep 2 was dit:
'Toet toet, kijk wat het verkeer doet'. Groep 3 en groep 4 hielden zich anderhalf uur bezig met: 'Blik en klik'. Groep 7 en groep 8 maakten gebruik van hun eigen fiets bij: 'Trapvaardig'. De leerkrachten van De Horizon waren zeer tevreden over het geboden ­programma.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie