HONL trekt nauwelijks bezoekers

15-7-2010 door: Redactie
Afgelopen zondagmiddag vond bij Partycenter De Riet in Horst een buitenconcert plaats van Harmonie-Orkest Noord-Limburg (HONL). De belangstelling viel door de hitte tegen. HALLO had een gesprek met HONL-voorzitter Ine op den Buysch over het harmonieorkest.

Waar komen de muzikanten vandaan en hoe is HONL ontstaan?
“HONL staat voor Harmonie-Orkest Noord-Limburg. Het betreft een regionaal harmonieorkest met leden uit Noord-Limburg. Ze komen van Venlo, Venray, Panningen, Sevenum, Horst, Broekhuizen, noem maar op. Het harmonieorkest is 19 jaar geleden opgericht door dirigent Sjef Klinkers en was bedoeld voor mensen die weliswaar op hoogstaand niveau muziek willen maken maar niet meer wilden deelnemen aan concoursen. Het Harmonie-Orkest Noord-Limburg werd daardoor wel een ‘vreemde eend in de bijt’ want tot dan toe was dit nog nooit vertoond in de Limburgse blaasmuziekwereld. Ook qua repertoire vormde het orkest een uitzondering. In de statuten ligt vastgelegd dat het orkest zich richt op blaasmuziek uit de 50-er en 60-er jaren, met als extra toevoeging dat de muziek de toehoorder en de muzikant moet boeien. Twee jaar geleden heeft Klinkers het dirigentenstokje overgedragen aan Geert Nellen.”

Waarom dit concert en wat doet een mystery guest bij het optreden?
“Met dit concert hebben wij een oude traditie in ere willen herstellen om ons muzikale jaar af te sluiten met een gezellig familie- en vriendenconcert. Een concert dat in principe gratis toegankelijk is voor iedereen. Tot enkele jaren geleden was er zo’n concert bij ons vorige repetitielokaal in Meterik. De laatste jaren echter niet meer. Met de ingebruikname van onze nieuwe repetitielocatie bij Partycenter De Riet wilden we de concerttraditie weer in ere herstellen. In samenwerking met De Riet is dit concert dan ook tot stand gekomen. Om de bezoekers iets extra’s te bieden heeft Jan Muys van De Riet gezorgd voor een discjockey en een mystery guest, een zanger die tussen de optredens van het harmonieorkest door een prima show ten gehore bracht.”

Was er voldoende belangstelling voor het concert?
“Het begin is gemaakt met het her-instellen van dit buitenconcert. We hadden gehoopt op een zonnige, droge dag en dat hebben we gekregen. Helaas was de temperatuur te hoog voor elke buitenactiviteit waardoor buurtbewoners en spontaan langskomende fietsers het af lieten weten. Gelukkig konden wij bogen op onze eigen trouwe fanclub, die gezeten in de schaduw, met een verkoelend drankje, hun waarderend applaus lieten klinken. Volgend jaar willen we, afhankelijk van het weer, deze traditie voortzetten.”

Waar haalt HONL haar inkomsten vandaan?
“Het harmonieorkest heeft enkele trouwe sponsoren en krijgt wat subsidie van de gemeente Horst aan de Maas. Het probleem met een regionaal orkest is, dat wij niet bij alle gemeentes waarvan wij muzikanten hebben, kunnen aankloppen voor subsidie. Uit sommige gemeentes zijn slechts enkele muzikanten lid van HONL en dan heeft subsidie aanvragen geen zin. Muzikanten van HONL hebben hun eigen instrument, dus wij hebben geen instrumentenfonds nodig en wij verzorgen geen jeugdopleiding. Normaal vragen wij voor de meeste concerten entree en hebben wij verder een kleine maar trouwe schare donateurs.”

Verzorgt het HONL ook grote optredens?
“Elk jaar verzorgt het Harmonie-Orkest Noord-Limburg een goed bezocht carnavalsconcert, waarbij naast het orkest ook andere groepen hun aandeel leveren. Je moet dan denken aan De Balkers uit Sevenum, Um & Um uit Horst en vele anderen. Verder is er het jaarlijkse adventsconcert in de Horster Norbertuskerk, meestal samen met een regionaal koor. In 2011 vieren wij ons 20-jarig jubileum. Dat wordt een speciaal concert waar achter de schermen nu al druk over wordt nagedacht. Verder willen wij een optreden in de Kasteeltuinen in Arcen verzorgen en hebben we de Floriade laten weten in 2012 één of meerdere optredens te willen verzorgen op deze wereldtuinbouwtentoonstelling.”

Dringend op zoek naar nieuwe leden
Het orkest is dringend op zoek naar nieuwe leden en daarbij is elk instrument welkom. Met name klarinettisten en slagwerkers (pauken, drumstel en alle ander slagwerk) zijn extra welkom. Iedereen die beschikt over een eigen instrument en in staat is om de muziekstukken, thuis, zelfstandig in te studeren, kan na proefspelen, lid worden van het orkest. Meer informatie zie: www.honl.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie