Gezonde en ongezonde planten in huis

8-1-2015 door: Redactie
In bijna iedere woonkamer staan planten. Ze brengen sfeer in huis en zien er misschien wel heel mooi uit, maar wist je dat deze planten ook een belangrijke functie voor je gezondheid kunnen hebben? Ze voorzien ons van zuurstof, reinigen onze lucht, maar zijn soms ook giftig. HALLO ging op onderzoek uit: welke planten zijn gezond en welke juist niet?

De lucht om ons heen lijkt schoon. Bacteriën en vele chemicaliën zijn niet zichtbaar, maar daarom niet minder aanwezig. Er zijn allerlei factoren die de lucht in huis als het ware vervuilen, zoals schoonmaakmiddelen, verf of transpiratie. Om er voor te zorgen dat jouw woonkamer zo gezond mogelijk is, kun je er planten neerzetten die voor een gezondere lucht zorgen.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar gezonde en ongezonde planten. Uit onderzoek van NASA komt de klimop naar voren als beste luchtzuiveraar. De klimop haalt allergenen zoals schimmels en bijvoorbeeld vliegenpoep uit de lucht. Dat is handig voor mensen met astma of een andere allergie. Een goede combinatie vormen de klimop met vrouwentongen. Terwijl de klimop zuivert, zet de vrouwentongen koolmonoxide om in extra zuurstof. Ook TNO heeft onderzoek gedaan naar de gunstige werking van planten op het kantoor. Een plant per twaalf vierkante meter zou voor minder zieken en irritaties aan het lichaam kunnen leiden.

Bijna alle planten zetten kooldioxide om in zuurstof. Dat is op zich al heel goed, maar sommige planten doen meer. Neem bijvoorbeeld de aloë vera, de plant zuivert de lucht van chemicaliën en waarschuwt ons zelfs als de lucht te vies is: dan komen er bruine vlekjes op de plant. Daarnaast is de gel die uit het blad van deze plant komt, goed tegen lichte brandwondjes. Een leuke bijkomstigheid is dat deze plant zichzelf met een beetje verzorging al kan vermenigvuldigen.

De naam van de plant die veel moeders alert zal maken, is de dieffenbachia. Veel mensen vinden deze plant mooi vanwege het kleurrijke blad. Het is echter niet heel verstandig om deze plant in je woonkamer te zetten als je kinderen of huisdieren hebt. De bladeren en de stengels van de dieffenbachia bevatten giftig sap, waar je flink ziek van kunt worden. Als het gif in een wondje komt of een kind neemt het blad in de mond, kan dat sterk irriteren en zelfs tot verlamming leiden.

Planten kunnen je gezondheid dus best wel beïnvloeden, ook al zal je dat niet meteen merken. Bij twijfel over welke plant er goed is in jouw situatie, kun je specialisten in een tuincentrum of bij een bloemenwinkel vragen, maar je kunt ook je huisarts raadplegen voor een medisch advies.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie